Háborúra készülnek az oroszokkal a finnek?

Erősíti a finn hadsereg tartalékos katonáinak és tisztjeinek készültségét a finn védelmi minisztérium. Az észak-európai államok attól tartanak, hogy fegyveres konfliktusba kerülhetnek Oroszországgal az ukrán válság miatt feszültté vált nemzetközi helyzetben.
Napi.hu, 2015. május 24. vasárnap, 17:26
Fotó: Reuters

A finn védelmi minisztérium levelet küldött a hadsereg 900 ezer tartalékos állományú katonájának és tisztjének, amelyben pontosítja, hogy mit kell tenniük egy katonai konfliktus esetén. Két évvel ezelőtt még nem keltett volna feltűnést ez az ügy, ám miután a Krím elfoglalása, illetve a délkelet-ukrajnai polgárháborúban vállalt orosz szerep miatt kiéleződött a Nyugat és Oroszország viszonya, ma már minden ilyen intézkedés figyelmet kelt - írja a CNBC.

A hivatalos indoklás szerint nincs egyébről szó, mint hogy a katonaság tartja a kapcsolatot tartalékkosaival. Az utóbbiakat arra kérik, hogy frissítsék a védelmi tárcánál kezelt személyes adataikat. A minisztérium internetes oldala szerint a levelezés része a 2008-ban kezdődött kiterjedt hadügyi reformnak, amely számos tartalékos feladatkörét is módosítja. A védelmi erők - az adatfrissítésen túl - azért lépnek kapcsolatba velük, hogy erről tájékoztassák őket.

Nem NATO-tag

A levelek kiküldésének időzítése ugyanakkor felkeltette a szakértők figyelmét. Az orosz-finn kapcsolatok ugyanis az elmúlt egy évben meglehetősen keserűnek alakultak, összefüggésben a Nyugat és a Kreml megromlott viszonyával. Az orosz hadsereg a feszültség fokozódása óta több hadgyakorlatot is tartott, egyebek mellett a Balti-tengeren is, nem messze Finnország és a többi észak-európai ország felségvizeitől.

Nagy különbség azonban, hogy szemben szomszédaival Finnország nem tagja a NATO-nak, ezért ha az orosz vezetés fejében agresszív gondolatok formálódnának ki, akkor logikus lépés lenne a finnek zaklatása. Ezt segítené, hogy a két ország a szárazföldön is határos egymással.

A katonai kockázat láthatóan idegesíti az régió országait. Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország védelmi miniszterei áprilisban közös közlemény adtak ki, amelyben arra figyelmeztették kormányaikat, hogy Észak-Európának fel kell készülnie egy lehetséges válsághelyzetre vagy incidensre Oroszországgal szemben.

Megmutatták

Az orosz vezetők világossá tették, hogy készek politikai céljaik elérése érdekében hatékonyan felhasználni országuk fegyveres erőit, még akkor is, ha ezzel megsértik a nemzetközi jogot - szögezték le a miniszterek utalva a Krím megszállására és a délkelet-ukrajnai beavatkozásra. Álláspontjukat egy norvég lapban tették közzé.

A finn hadsereg szárazföldi erőinek létszáma mindössze 16 ezer fő, amihez hozzá kell venni a haditengerészet és a légierő katonáit. A tartalékosok létszámából látszik, hogy behívásuk számottevően megdobná a katonaság erejét. Olyan emberekről van szó egyébként, akik korábban letöltötték szolgálatukat a finn védelmi erőknél.

A két körben kiküldött levelek első sorozata május elején jutott el a címzettekhez. A második sorozat, amelyet a napokban kézbesítettek, nagyon konkrétnak tűnik: a védelmi tárca a levél mellékletében minden egyes tartalékossal közli, hogy mit kellene tennie katonaként, vagy milyen feladatot kapna munkaadója a fegyveres konfliktus idején, amely rá is meghatározott kötelezettségeket róna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

S3000, 2015.05.25 12:11

Aki a finnek ellen beszél, az mégis hogy tervezi a jövőt? Majd itt állunk letolt gatyával, ha elindulnak a részeg szovjetek, a finnek meg legalább oda tudnak ütni. Ne finn-orosz viszonyt nézzétek már, hanem Európa-Oroszország viszonyát. És ehhez mindenkinek be kell szállni. Mi vakarjuk a seggünket, a finnek pedig odateszik a maguk részét. Bennünket mindenki lenéz, legyint ránk, a finnek megítélése egy picit jobb.
A másik, amit nem értek: így is az oroszoké akkora terület, hogy még felmérni sem tudják. Mi a f@sznak ezeknek még több? Miért kell kötekedni, megtámadni, leigázni? Miért nem tudnak békében élni és kereskedni a szomszédokkal? Tele vannak békétlen politikusokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.05.25 12:02

Az oroszoknak nem stratégiai irány még több északi terület meghódítása.(minek,mi van ott,még több fenyőfa???)
Gondolkozzunk egy másik síkon.
Az oroszok meglépték a Krím ügyében azt,amit mi Trianon esetében soha nem mertünk egyedül.Mások jóindulatából kaptunk bizonyos területet,majd rossz politikánk miatt megint mások elvették.
Mikor volt a horvát-szerb háború,más ország esetleg megszállta volna a magyar lakta vidékeket,mindkét területen.Mi meg azon rettegtünk hogy öt teherautónyi berúgott szerb ne foglalja el az országunkat.Tehát orosz ügyben ne tépjük a szánkat.Gyávák vagyunk ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2015.05.25 11:37

Ez a normális, ami nálunk megy az a nem normális.
Ha orosz csapatok indulnak meg valamilyen mondvacsinált okból a finn határ felé akkor 24 órájuk van a finneknek arra, hogy egy több százezres sereget csatasorba állitsanak..ez a normális egy ilyen nemzetközi helyzetben !!


és nálunk mégis kit és mit tudnak 24 órán belül mozgósítani !!!
Naugye ! ez meg a nem normális !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

clearwater, 2015.05.25 10:47

@Zodiakus:
A finnek és az oroszok kapcsolata SOHASEM volt problémamentes. Ugyebár a fehér finnek elszakadtak a nagy vörös szovjettől a szovjet polgárháború során. Az szovjetek azonban mindig is provinviaként tekintettek a finnekre és ez most sincs másképpen!
Téli háború. Színtiszta szovjet provokáció, melynek célja finnország szovjetunióhoz való újrakapcsolása. Senki sem védte meg a finneket! Csak ők maguk.
A folytatólagos háború során 44-ben ismét csak megvédték magukat, az EGYETLEN szovjetunió ellen háborúba lépő ország mely nem lett megszállva (megjegyzem visszafoglalták a téli háború után Sztálin által elvett részt, és a határon megállt a finn hadsereg.)
A szovjetek beleszóltak a finn belpolitikába a II VH után is, volt olyan az 50-es években, hogy egy számukra nem tetsző kormányt buktattak meg.
Most, mikor az orosz ismét expanziós politikát folytat, teljesen logikus, hogy meg kell tudni védeniük magukat. Mert más nem védi meg őket.

Szóval nem sok vodkát ittak ők, csak tanultak a történelemből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2015.05.25 10:02

@renege: Még egy két hülyeséget mára? Mi a F-nak kellene USA-nak a macik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html