Háborús helyzet az orosz-ukrán határon

Hadgyakorlat kezdődött a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön.
MTI, 2014. április 24. csütörtök, 22:26
Fotó: Reuters

Aggodalomra ad okot a délkelet-ukrajnai erőszak, és Oroszország "kénytelen reagálni" ezekre az eseményekre - mondta a tárcavezető. Az Ukrajnával határos régiókban Oroszország Déli és a Nyugati Katonai Körzeteinek összfegyvernemi harcászati zászlóaljai kezdtek gyakorlatot. Szergej Sojgu nem ismertette ezek létszámát, csupán annyit mondott, hogy a csapatok "kijelölt feladatot hajtanak végre", és a légierő gépei az államhatár közelében végeznek repülést.

Az orosz védelmi miniszter részletesen beszámolt arról, hogy adataik szerint "a délkelet-ukrajnai békés lakosság elleni műveletben automata fegyverekkel felszerelt ukrán csapatok vesznek részt, amelyeknek az összlétszáma több mint 11 ezer fő. A fegyveresek 160 harckocsival, 230 tengerészgyalogsági harcjárművel és páncélozott szállító eszközzel, valamint legalább 150 ágyúval, páncéltörővel, valamint nagy számú légierővel vonultak be."

Sojgu azt állította, hogy "a békés délkelet-ukrajnai állampolgárok ellen a Nemzeti Gárda egységei, valamint a Jobboldali Szektor szélsőségesei lépnek fel". Arról is beszélt, hogy elkezdődött a Donbassz nevű zászlóalj felállítása, és a hatalom az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), valamint a belügyminisztérium egységeit is Luhanszkba, illetve Donyeckbe dobta át.

Ezzel szemben a délkelet-ukrajnai önvédelmi egységek nem sokkal több mint 2 ezer embert számlálnak, és körülbelül 100 automata fegyverrel rendelkeznek, amelyeket alapvetően a járási rendőrségektől és az ukrán biztonsági szolgálattól zsákmányoltak - mondta. "Az erőviszonyok láthatóan nem kiegyenlítettek. (...) Ha ezt a háborús gépezetet ma nem állítjuk le, akkor nagyon sok halott és sebesült lesz" - hangsúlyozta Sojgu, és közölte, a Lengyelország és a balti államok területére bejelentett NATO-hadgyakorlat "nem járul hozzá az Ukrajna körüli helyzet rendezéséhez".

A védelmi miniszter közlése szerint Oroszország és Ukrajna határán "több, katonai manőverre képes diverziós csoport tevékenykedik".

Időközben kijevi sajtójelentések szerint az ukrán biztonsági erők leállították a Donyeck megyei Szlovjanszk városában a terrorellenes műveletet, miután az orosz csapatok hadgyakorlatba kezdtek az Ukrajnával határos területeken.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.26 17:35

@Zodiakus: Idefigyelj kis naci ruszki-seggnyalo a Nyugatnak eszeagaba sincs haborut kezdeni, haboruzni. Itt most Putyinka baratod jatsza Adolfot, az eros fiut. O akarja egy ujabb imperium visszaallitasat. A Nyugat csak reagal lepeseire igen felosen es verszegenyen. Olvasd a megjegyzeseket a "kamatemelesre kenyszerulhet meg Moszkva" cikk alatt. Ami erdekes: Putyinka katonailag tavolrol sem olyan eros mint 39-ben Adolf volt. Gazdasagilag pedig igen sebezheto. Na de csak feszitse a hurt minnel jobban. Remelem, hogy nem abrandit ki es a hetvegen is folytatja. Hadd melyuljon a dolog. Hogy jojjon aminek jonni kell!!! Igen sok a Putyinka imado es seggnyalo Orbanisztanban. Hadd lasak hogy mi lesz ennek a vege. Hadd lassak, hogy hogy megy majd Ruszkiorszag es vele eggyutt imadoja Orbanisztan a levesbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.04.26 17:04

Ha háborúba lépsz jó ha Oroszországgal jó a viszonyod.(Hitler is addig volt nyerő,aztán ...aztán Sztalingrád)
"Rendezni kéne közös dolgaink,ez a mi feladatunk,nem is kevés"
-Ahogy a költő írta.
Ez kéne egész Európában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.26 15:34

Itt reggel 1/4 10. Miutan bejartam a vilagsajtot, hogy informalodjak az ukran helyzet elmergesedeserol - ami hala Istennek szepen mergesedik - ramentem erre a madgyar forumra (ami elsobbsegeim, erdeklodeseim teljes 1%-at teszik ki). Mindig elcsodalkozom, hogy mekkora hatassal vagyok csoro VOLT honfitarsaimra. Nem kevesebb mint 5 tombolo, habzoszaju barbar bofogi hulyesegeit. Mar reggel 6.17-kor talpon voltak kivancsian hogy vajon most hogy verte szet a pofajukat az amerikai bacsi. Talan cask Szent Palnak voltak ilyen hu kovetoi. Ez a huseg kotelez...mind ahogy a nemesek mondjak "noblesse oblige" (nemesseg kotelez). Na nem hagylak el benneteket barbar, civilizalatlan VOLT honfitarsak. Tudom, hogy napi ba@szogatasaim eltetnek benneteket es ez hoz egy kis fuszert a kulonben igen szurke es lapos mindennapi eletetekbe. Eleg fajo lehet mar maga az a gyotro gondolat, hogy a Teremto egy olyan sz@ar helyre dobott le benneteket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.04.26 13:06

@MegaLaciBacsi:
Válasz::: Azért nem kell elfelejteni hogy a Szu-24-es lelöhetö lett volna !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2014.04.26 11:41

@Haynau: Ehhez mit szólsz jenkiseggnyalóka??:
"Április 10-én a Donald Cook -az amerikai flotta büszkesége- behatolt a Fekete-tenger semleges vizeire. Oroszország erre egy Szu-24-es repülőgépet küldött az amerikai torpedóromboló hajó körberepülésére. Az orosz repülőgép fegyvertelen volt, azonban szakértők állítása szerint rendelkezett legújabb orosz rádióelektronikus harci rendszerrel. Az Aegis már távolról észlelte a Szu-24-es közeledését, harci riadót fújt. Amerikai radarok a célponttal való közeledés irányvonalát mérték be. És egyszerre csak a képernyők kialudtak, az Aegis megszűnt üzemelni. Közben a Szu-24-es a torpedóromboló fedélzete felett vonult el, megfordult és rakétatámadást imitált. Aztán megfordult és megismételte ezt a manővert. És ezt megtette 12-szer.

Vagyis amikor üzemelt a Szu-24-es fedélzeti rádióelektronikus elnyomási rendszere, a modern Aegis rendszer üzemképtelenné vált.

Külföldi médiák írják, hogy az incidenst követően a Donald Cook sürgősen betért egy romániai kikötőbe. A hajó személyzetének 27 tagja benyújtotta lemondási kérelmét. Állítják, hogy mind a 27 személy azt írta, hogy nem kívánja életét kockáztatni. Ezt közvetve megerősíti a Pentagon nyilatkozata is. Ebben olvasható, hogy az akció demoralizálta az amerikai hajó csapatát.

A rendszer, amellyel az orosz Szu-24-es sokkolta az amerikai Donald Cook-ot, a Hibini nevet viseli. A Hibini egyébként egy hegygerinc a sarkvidéki Kola-félszigeten. A Hibini az ellenfél rádióelektronikus elnyomásának legújabb rendszere, amellyel ellátnak majd minden ígéretes orosz repülőgépet."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html