Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden reggel egy dél-koreai szigetet - jelentette a dél-koreai média a hadseregre hivatkozva, az MTI beszámolója szerint. Nem sokkal később egy szemtanú az YTN televízióval azt közölte: már abbahagyták az ágyúzást. A támadásban a szigeten 14 dél-koreai katona sebesült meg, közülük négy súlyosan - jelentette a csatorna. A sziget lakói halászhajókon kezdtek el menekülni a Jongpjon-szigetről - közölte szintén egy szemtanú, pontosítva a lakosok meneküléséről szóló korábbi információt.

Dél-Korea pénzügyi hatóságai rendkívüli ülést tartanak szerdán helyi idő szerint kora reggel, hogy felmérjék a pénzügyi piacokra gyakorolt hatását az észak-koreai ágyúzásnak - írja a Reuters a pénzügyminisztérium közleménye alapján.

A Yonhap hírügynökség szerint a dél-koreai hadsereg forró dróton üzenetet küldött Észak-Korának, és ebben követelte az ágyúzás abbahagyását. A dél-korai kikötői és hajózási hatóságok közölték, hogy a hajózást, kikötői forgalmat sehol nem zavarta meg a támadás. Egy dél-koreai elemző szerint az észak-koreai agresszió mögött az állhat, hogy nemrég kiderült: Phenjan urándúsító programba kezdett.


Aggodalmának adott hangot kedden a kínai külügyi szóvivő a két Korea közti legfrissebb fegyveres konfliktus miatt, és felszólította az "érintett feleket" hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében.

Kínába is eljutottak a dél-koreai sziget elleni "állítólagos támadásról" szóló jelentések, Peking aggódik és szükségesnek tartja a valóságos helyzet pontos megismerését - húzta alá Hong Lej külügyi szóvivő.

Az Index összefoglalója szerint az incidens akkor történt, amikor Dél-Korea - hétfőtől - nagyszabású hadgyakorlatot kezdett mintegy 70 ezer katona részvételével.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök közölte: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen - jelentette a Yonhap, de a hírügynökség hozzátette, hogy ha Észak folytatja az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad, mint amely az első tüzérségi lövésekre adott volt.

A nyugati tengeri határon már többször volt összecsapás a két Korea között. Márciusban egy dél-koreai hajó süllyedt el a határon, 46 emberrel a fedélzetén. Nemzetközi megfigyelők szerint egy észak-koreai torpedó süllyesztette el a hadihajót.

Amerikai műholdas felvételek alapján szakértők a múlt héten arra következtettek, hogy Észak-Korea feltehetően egy újabb, immár harmadik föld alatti atomrobbantásra készül. A Kyodo japán hírügynökség amerikai katonai szakértőkre hivatkozva közölte: műholdas felvételeken haditechnikai eszközök gyakoribb mozgása figyelhető meg az ország északkeleti részén fekvő nukleáris gyakorlótéren. Emellett nagy földrakás látható, ami arra utal, hogy alagutat építenek, és egy újabb atomrobbantásra készülnek.

Szombaton arról számolt be a The New York Times, hogy egy amerikai atomtudós centrifugák százait látta  egy észak-koreai urándúsító létesítményben. Siegfried Heckernek, a Stanford Egyetem szakértőjének a múlt héten engedélyezték, hogy meglátogassa az üzemet. Az üzemben tett látogatásakor Heckernek nem volt ideje felmérni, hogy csupán alacsony dúsítottságú, azaz erőművek üzemeltetésére alkalmas uránt, vagy atombombák gyártásához szükséges magas dúsítottságú uránt állítanak elő.

Robert Gates washingtoni védelmi miniszter szerint az új észak-koreai urándúsítóról szóló beszámolók igazolják azokat az amerikai aggodalmakat, hogy a sztálinista ország tovább halad a nukleáris fegyverek előállítása útján. Szerinte az észak-koreaiak atomfegyverrel rendelkeznek, miközben figyelmen kívül hagyják az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határozatait.

A kommunista állam 2003-ban felmondta az atomsorompó-szerződést, s azóta két kísérleti atomrobbantást hajtott végre, 2006-ban és 2009-ben.