Háborúval fenyegetőznek az oroszok

Az elmúlt hónapban olyan mélyen megromlott az orosz-amerikai viszony, hogy a Kreml kezében lévő állami televízió már nukleáris háborúval fenyegetőzik. A durva adok-kapok a szíriai tűzszünet felborulásával kezdődött.
Napi.hu, 2016. október 15. szombat, 07:22
Fotó: MTI/AP

Az orosz állami televízió atomháborúval fenyeget, amit alátámaszt, hogy a Kreml felfüggesztette az atomfegyverek leszerelésével kapcsolatos egyezmény végrehajtását. Olyan rendszerek szállítanak Szíriába, amelyekkel az amerikai harci gépeket is le lehet lőni. A két nagyhatalom viszonya rémes - kezdi a helyzet elmérgesedését elemző cikkét az AFP.

Oroszország és az USA, illetve tágabban a Nyugat kapcsolata mélypontra zuhant, olyan rossz a viszonyuk, amilyennél már aligha lehet rosszabb - véli Konsztantyin Kalacsev, a moszkvai Political Expert Group kutatóintézet vezetője. Bő egy hónappal ezelőtt még messze nem volt ilyen katasztrofális a helyzet.

Biztató jelek

Moszkva és Washington akkor állapodott meg a szíriai tűzszünetről. Úgy tűnt, hogy az orosz vezetés egy lépéssel előbbre jutott ottani beavatkozása legalizálásában, hiszen ezzel megnyílt a lehetőség a közös orosz-amerikai légi akciók előtt a dzsihadisták ellen.

Úgy látszott, hogy a fárasztó tárgyalásokkal elért egyezség áttörést hozhat a szíriai polgárháború lezárásában és javíthat a felek viszonyán. Az USA és Oroszország kapcsolata az utóbbi 2014-es ukrajnai szerepvállalása, a Krím elfoglalása után romlott meg. Azóta kölcsönös vádaskodásokkal és szankciókkal töltötték az idejüket.

Borzalmas folytatás

Persze többen kételkedtek abban, hogy a Szíriában ellentétes feleket támogató két hatalom egyszer csak békét köthet egymással. Igazuk lett. A tűzszünet összeomlott, majd durva adok-kapok kezdődött. Washnington felfüggesztette a tárgyalásokat Moszkvával Szíria ügyében, mire a Kreml felfüggesztette az atomfegyverekben használható plutónium leszerelésével kapcsolatos egyezmény végrehajtását.

A Nyugat felvetette, hogy az orosz légierő háborús bűnt követhetett el Aleppo civil lakosságának bombázásával, majd azzal vádolta Moszkvát, hogy hackerei a Hillary Clintont érintő bizalmas e-mailek megszerzésével és kiadásával beavatkoznak az elnökválasztásba.

Vlagyimir Putyin orosz államfő erre a NATO európai visszavonulásához, az országa ellen Ukrajna miatt hozott szankciók megszüntetéséhez és az ezzel okozott károk megtérítéséhez kötötte a plutóniumegyezség végrehajtásának újrakezdését.

Brutális hang

Nem sokkal ezután az orosz kormány kezéből evő állami tévé véres szájú vezető kommentátora, Dmitrij Kiseljov különös durvaságra ragadtatta magát. Azt mondta, hogy a Nyugat bármilyen agressziója Oroszország ellen - akármit is jelentsen ez - "nukleáris dimenzióba" kerül.

A védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov azzal fenyegette Washingtont, hogy Moszkva olyan védelmi rendszereket szállított Szíriába, amelyek bármilyen azonosítatlan repülőgépnek "meglepetést okozhatnak".

És hogy ne csak beszédnek tűnjön mindez, bejelentették, hogy Oroszország szerte 40 millió ember részvételével tartottak polgári védelmi gyakorlatokat. Az orosz társadalom manapság pszichológiailag jobban felkészült a nyugattal szembeni konfrontáció erősödésére, mint korábban - írta Georgij Bovt, a Gazeta.ru kommentátora.

Bekeményítettek

Kreml az új amerikai elnök beiktatása előtt meg akarja erősíteni a pozíciót. Nem vár arra, hogy az USA megbüntesse azért, mert az elnökválasztás manipulálásával beleavatkozott a belügyeibe, hanem kezébe vette a kezdeményezést.

A padlóra vitte a két ország viszonyát, amivel az előbbinél jóval nagyobb gondot okozott, aminek kezelése felül fogja írni a hackerkedés miatti sérelmek orvoslását - derül ki Alekszander Baunov, a Garnegie Moscow Center kutatójának szavaiból.

Békülékeny hangnem

Kalacsev azonban nem látja olyan aggasztónak a helyzetet, mint 2014 tavaszán, amikor Oroszország lenyúlta Ukrajnától a Krím félszigetet. Szerinte az akkori üzengetések ijesztőbbek voltak, komolyabban kellett venni őket.

Putyin emeli tétet, akárcsak egy mániákus kártyás, aki blöfföl, megpróbálva megvezetni partnerét - fejtegette. Az enyhülés jele lehet azonban, hogy Moszkva a hét végére tárgyalást kezdeményezett Szíria ügyében az USA és a legfontosabb helyi hatalmak részvételével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.10.16 16:05

Az oroszok szerettek blöffölni, korábban is, volt már űrblöff, Foxbatt blöff, Armata blöff, és más, most meg az atomháborúblöff, ahelyett , hogy népük anyagi felemelkedésén fáradoznának.
1976-ban Viktor Belenko főhadnagy elemelt egy MIG 25-öt(Foxbat) amelytől a NATO tartott, kiderült hogy csúcstechnológiájú titánötvözet helyett rozsdamentes acéllemezekből hegesztették össze kézzel. Nehéz volt, falta a kerozint. Radarja integrált áramkörök helyett elektroncsövekkel működött. Viszont olyan erővel hogy át tudta égetni az ellenfél zavaró jeleit. Az orosz nép hatalmas áldozatokat hoz, és ennek ellenére folyamatosan alulmarad az országuk mindenféle gazdasági versenyben. Hiányzik az ami a Nyugaton megvan, a hétköznapi élet háttere, elválik egymástól a mindennapi élet és az vezetés nagyravágyó erőt demonstráló fegyverkezése, amely nem úti meg a csúcstechnika színvonalát.
Nem hiszem, hogy az orosz fenyegetőzés a világ egyetlen nagyhatalmánál támogatásra találna, ennek nincsenek jelei.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2016, 2016.10.16 14:51

@kopacs: "Az orosz addig fogja támogatni Aszadot, mig a légiereje nem szenved komolyabb veszteséget."
Kitől 'szenvedne el komolyabb veszteséget'?

"Mikor lelőtték a legmodernebb 35 -ös gépüket"
Gondolom a mig 35-re gondolsz. Mikor és ki lőttek le MIG-35-öst?
Én nem hallottam róla, persze attól még megtörténhetett.
A legmodernebb gépük pedig a SZU PAK FA. Amitől még az ámerikaiak is csak hápogni tudnak. Abból pedig biztosan nem lőttek le egyet sem.
Szóval van pár sebezhető pont az irományodban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.10.16 13:18

@kopacs:
en is azt gondolom, hogy az usanak is jobban kene nyomnia a gazt, de obama mint lekoszono elnok mar alapban bena kacsa szerepkorben van, amit tetez, a beke nobel dija, ezert nem tud fellepni az orosz elorenyomulas ellen. clintonne egy hulye picsa, de valszeg csunya penzeket fog atcsoportositani az oroszok ellen, aminek meglesz a hatasa.

igazabol az oroszok elmentek a falig, sot joval tul vannak mar azon, nem birjak ezt a fegyverkezesi versenyt tovabb finanszirozni. bele kell oket hajszolni, hogy vagy vegyenek vissza, vagy koltsenek ra tobbet. 2-3 gep lelovese utan, eltunnenek sziriabol, mert sok penzert sem lenne semmilyen haszon sem kilatasban. pusztan politikai celokert meg oriasi osszegeket dobnanak ki, nem beszelve a veresegrol, aminek ugzanolzan vagy meg sulyosabb kovetkezmenye lenne belpolitikai szempontbol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2016.10.16 02:01

Az orosz addig fogja támogatni Aszadot, mig a légiereje nem szenved komolyabb veszteséget. Mikor lelőtték a legmodernebb 35 -ös gépüket, már másnap hazavitték mindet. Ha az usa ad modern légvédelmi fegyvert és a modern TOW páncél elháritókat, mindjárt könnyebb lesz velük tárgyal ni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html