Az Eurovision élő adásában közvetített és időnként felhevült vitában alighanem az európai liberálisok jelölte, Guy Verhofstadt volt belga kormányfő fogalmazott a legélesebben, amikor kijelentette, hogy az Európai Parlamentet be lehet csukni a demokráciával együtt, ha nem az öt vitapartner egyike lesz az Európai Bizottság új elnöke.

A szocialistákat képviselő német Martin Schulz mindezt megtoldotta azzal a fenyegetéssel, hogy ha az uniós államok vezetői más személyt ajánlanak a tisztségre, őt az Európai Parlament egyszerűen nem fogja támogatni.

A konzervatív tábor jelöltje, Jean Claude Juncker diplomatikusabban ugyan, de szintén leszögezte, hogy a vitapartnerek egyike lesz az unió új első embere.

A Baloldali Pártok és a Zöldek nevében pályázó két politikus is elvetette a német kancellár azon véleményét, hogy az Európai Bizottság élére majd az a személy kerül, akit a 28 tagállam vezetői - az új Európai Parlament megalakulását követően, egyeztetések után jelölnek ki a tisztségre.

A csütörtök esti televíziós vita még jobban ráirányította a német választók figyelmét az európai parlamenti választásra. A napokban közzétett felmérés szerint a németek közel két-harmada támogatja az európai integráció elmélyítését. A közvélemény-kutatásból kiderült az is, hogy a többség a szocialisták jelöltjét látná a legszívesebben az EU Bizottság élén.

Martin Schulzról az egyik legtekintélyesebb napilap, a Münchenben megjelenő Süddeutsche Zeitung legutóbbi száma megállapította, hogy népszerűségét Silvio Berlusconinak köszönheti, aki még olasz kormányfőként az Európai Parlamentben folytatott vitában kijelentette: ha a náci korszakról készítene filmet, Martin Schulzot ajánlaná a koncentrációs táborok hírhedt besúgójának, a kápónak szerepére. Ez nemzetközi felháborodást váltott ki és szinte valamennyi uniós tagállamban felhívta a figyelmet az addig alig ismert német képviselőre.