Hahó! Lássuk a B tervet, uraim!

A gazdasági bajok immáron nem orvosolható külső beavatkozással.
NAPI Online, 2008. március 14. péntek, 08:32
Fotó:

Sok szakértő úgy látja, hogy a immáron semmit sem lehet tenni a recesszió megelőzésére, megfékezésére az Egyesült Államokban. Mindazok a döntéshozók, leginkább az USA jegybankjának vezetői, akiknek elvileg módjuk van beavatkozni a gazdasági folyamatokba, legjobban teszik, ha behúzódnak egy barlangba és egy évre téli álomba merülnek - derül ki a CNN Money cikkéből.

Nem pusztán az jelenti a gondot, hogy például a legfrissebb makroadat, a kiskereskedelmi értékesítés 0,6 százalékkal esett, szemben az elemzők 0,2 százalékos várakozásával - bár ez felborította azokat a várakozásokat, amelyek szerint a fogyasztók a megdrágult lakáshitelek miatt nem új otthonra költik a pénzüket, hanem más vásárlásokra -, hanem az, hogy lehet-e még tenni valamit a negatív spirál megfékezésére.

Egy múlt heti felmérésből - amelyben 1000 cég pénzügyi igazgatóját kérdezték meg - az derül ki, hogy a pénzügyi vezetők szerint az USA gazdasága már recesszióban van vagy abba került 2008-ban. Feltámadást csak 2009 második felében várnak. A logikus válasz erre az lenne, hogy a Fed tovább csökkenti az alapkamatot, és a szakértők háromnegyede 75 bázispontos vágást is vár.

Csak hát kérdés, van-e ennek érelme? Az arany ára először a világtörténelemben átlépte az unciánként 1000 dolláros magasságot, az olajért 111 dollárt kell adni hordónként és a dollár 12 éves mélyponton van az euróval szemben. A legkevesebb, amit ezek az adatok sejtetnek, az az, hogy a pénzkínálat minden bővítése tovább gyorsítja az inflációt, ám a helyzet ennél rosszabb lehet.

Az emelkedő nyersanyag- és energiaárak párosulva a gyenge növekedési kilátásokkal a hetvenes évek stagflációjának - nulla növekedés plusz magas infláció - kialakulásával fenyegetnek. Ezért aztán sokak szerint itt az ideje a B terv elővételének.

Ez röviden annyit tesz, hogy a Fed immáron jobban teszi, ha nem tesz semmit, azaz hagyja, hogy a pénzpiacok kimásszanak maguk valahogy a gödörből. Optimistábban fogalmazva a jegybank abban reménykedhet, hogy eddigi piaci beavatkozásai előbb-utóbb meghozzák az eredményüket.

A kamatcsökkentések és a pénzintézetekbe nyomott rengeteg plusz hitel nyomán a bankok végül csökkenthetik a hitelköltségeket, s ez életet lehelhet a keresletbe, s ezen keresztül a gazdaságba. A CNN Money által megkérdezett elemzők szerint a jegybank semmiképpen sem dobhatja a gyeplőt a lovak közé, azaz nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyva az infláció elszállásának veszélyét mértéktelenül csökkenti az alapkamatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK