Belebukott a benzinár-emelésbe egy miniszterelnök

Lemondott szombaton Haiti miniszterelnöke, miután az emberéleteket is követelő heves tiltakozások miatt kormánya nem tudta elérni az üzemanyagárak jelentős növelését - számolt be az MTI híre alapján az Infostart.hu.
Domokos László, 2018. július 15. vasárnap, 09:35
Fotó: Shutterstock

Jack Guy Lafontant - aki tavaly március óta állt a kormány élén - a parlament képviselőházában jelentette be, hogy továbbította a lemondásáról szóló levelét Jovenel Moise államfőnek - írta a portál.

A törvényhozók a hét elején kirobbant, emberéleteket követelő zavargásokkal kapcsolatosan akarták meghallgatni a parlamentben, de ő, az alkalmat kihasználva, bejelentette lemondását.

A kormány a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodással összhangban, a költségvetés kiegyensúlyozása miatt akarta megemelni az üzemanyagárakat, fajtától függően 38-51 százalékkal. Emiatt a múlt héten tüntetések kezdődtek a karibi országban.

Az 57 éves Lafontant ezek hatására elállt szándékától, ám ennek ellenére a demonstrációk folytatódtak, és egyre többen követelték az ő lemondását. A múlt hét végén zavargásokba torkolltak a tüntetések, hét ember meghalt, s a tüntetők több tucat boltot kifosztottak vagy megrongáltak.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK