Elképesztő külföldi sajtóvisszhangot kelt a hajóbaleset

Majdnem négy tucat külföldi sajtóbeszámolót dob fel a Google News keresője a budapesti sajtószerencsétlenségről szóló hírrel. A világ minden pontján foglalkoztak a szerencsétlenséggel, nem meglepő, hogy Ázsiában talán az átlagosnál is nagyobbat.
Komócsin Sándor, 2019. május 30. csütörtök, 08:42
Fotó: Pixabay

Képekkel bőven illusztrált beszámolókkal tudósít a világsajtó a budapesti hajószerencsétlenségről, sőt, egyes portálok, például a Time, illetve a Yahoo News a mentési erőfeszítéseket bemutató videófelvételekkel illusztrálta a hírét. A Google News keresése összesen hatvanhat találatot ad fel a hírrel kapcsolatban, az első sorban az amerikai CNN és a brit BBC beszámolója szerepel, a másodikban a szintén brit Guardian és a New York Times. Két twitterüzenet is felbukkan, amelyek csak a tragédia hírét közlik részletek nélkül.

Számos további európai és amerikai site-on túl két dél-koreai angol nyelvű hírportál is tudósít a tragédiáról, akárcsak az arab Aljazeera, a South China Morning Post, az Ottawa Citizen, a szingapúri The Straits Times, az egész Ázsiát monitorozó CNA, a Bangkok Post, a New Zealand Herald, a Philippine Star, két ausztrál portál, illetve a többnyelvű orosz RT sajtóorgánum.

A hírekben a magyarországi forrásokból megszerezhető információkra, elsősorban az MTI-re támaszkodnak. A halálos áldozatokon és az eltűnteken kívül megemlítik, hogy az elsüllyedt hableány maximum 45 főt szállíthat és városnézőhajóként üzemelt. A koreai külügyminisztérium megerősítette, hogy 19 embert keresnek (ez azóta 21-re emelkedett) és a BBC kiemeli, hogy az eltűntek között legalább egy gyermek is van.

Tájékoztatják olvasóikat, hogy a Duna vízállása a május eleje óta tartó esők miatt magas, ami nehezíti a keresést, nem beszélve a csütörtök este kezdődött sűrű esőről. Az elsüllyedt hajót az erős sodrás ellenére már megtalálták a víz alatt, kérdés, hogy mikor lehet kiemelni a rossz körülmények között. A brit hírügynökség átvette a mentőosztagok tájékoztatását, miszerint az erős sodrás miatt nehéz lesz megtalálni az eltűnteket. A dunai hajózást Budapesttől délre leállították.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakazigazat, 2019.05.30 10:00

https://24.hu/belfold/2019/05/30/dunai-hajobaleset-video/ -- ---- Mondjuk ez a videó felvétel nem a legjobb minőségű , nem lehet pontosan látni és tudni a hajók elhelyezkedését ! De a vizsgálatnak ki kell derítenie azt, hogy mi történt pontosan és ki hibázott ! Városnéző hajón meg úgy tudom , hogy a mentőmellényt nem kell felvenni az utasoknak ,nálunk nem kötelező , Velence városában sem teszik ezt sétahajózás közben ! Máshol lehet, hogy ezt is szabályozzák .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2019.05.30 09:43

A Duna hajózását gondolom,hogy a vízi KRESZ. Szabályok szabályozzák ! Hol melyik oldalon kell hajózni és ha ki akar kötni azt, hogyan szabad végrehajtani ! Van egy videó itt fent a neten ahol lehet látni a Hableány ráfordulását jobbra a kikötő felé és mögötte meg a jobboldalon jött a nagy szálloda hajó ! Tehát a Hableány a nagy hajó elé fordulva akarta a kikötőt megközelíteni, kérdés az, hogy a szálloda hajó szabályosan azon az oldalon közlekedett e és a Hableány miért nem vette észre a nagyon közelben jövő hajót ?! Ez emberi mulasztás , valaki hibázott !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html