Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Drámai mértékben növelni akarja a menekültek visszaküldését Törökországba a görög kormány - jelentette a Reuters. Az Európai Unió és az ankarai vezetés között létrejött megállapodás keretében erre eddig is lehetőség volt, ám nem igazán éltek vele. Athén sok bírálatot kap tehetetlenkedéséért, ám vannak, akik az egész visszaküldési rendszert kifogásolják.

Az EU-török megállapodás célja, hogy lezárja azokat az Égei-tengeri útvonalakat, amelyeken át tavaly egymillió bevándorló érkezett Európába. Az egyezség szerint Görögország visszaküldheti szomszédjához azokat, akik nem fordultak menedékjogi kérelemmel az EU-s hatóságokhoz, vagy akik kérvényét elutasították.

Nagy, ideges tömeg

Hivatalos források szerint 8400 bevándorló rekedt a görög szigeteken, közülük nagyjából minden második akar menekült státust szerezni az unióban. Ez a sok kérelem túlterhelte az ügyintézéssel foglalkozó adminisztrációs rendszert.

Görögország a kormány jelentése szerint eddig 468 embert küldött vissza Törökországba. Egyikük sem nyújtott be menekültkérvényt. Csak két szíriait fordítottak vissza, akik fellebbezést nyújtottak be ez ellen a görög bíróságon.

Heteken belül több ezer bevándorlót akarunk visszaküldeni, akik az Égei-tengeren át érkeztek Törökországból, ha nem jogosultak a menekültstátus megszerzésére Görögországban - mondta Jánisz Muzalasz migrációs miniszter a napokban tévényilatkozatában. Kudarc lenne, ha azok, akiknek menniük kell, a következő egy-másfél hónapban nem indulnának útnak.

Ki döntsön?

A miniszter nyilatkozata előtt egy nappal az athéni parlament úgy döntött, hogy a menekültügyi fellebbezési testület két tagját bírókkal helyettesíti. Ezt megelőzően egy köztisztviselő, egy az emberjogi szervezetek által delegált személy és egy az ENSZ menekültügyi ügynökségét képviselő megbízott alkotta a testületet.

Az EU arra kérte Görögországot, hogy gondolják át, nem kellene-e bírók helyett civil szervezetek képviselőit kinevezni a testületbe. Megnehezítette azonban ennek a javaslatnak az elfogadását, hogy a hónap elején zavargások voltak egyes menekülttáborokban a március óta ott rekedt bevándorlók között. A dühödt emberek egyebek mellett sátrakat gyújtottak fel.

Elutasított támogatás

Eközben az Orvosok Határok nélkül szervezet bejelentette, hogy tiltakozásul az EU-török megállapodás ellen sem Brüsszeltől, sem az unió bármely tagállamától nem fogad el támogatásokat. Elfogadják ugyanis azokat a szakértői véleményeket, amelyek szerint az egyezség jogsértő. Veszélybe sodorja ugyanis az embereknek azt a jogát, hogy indokolt esetben menekültként bánjanak velük. A bírálók nem tartják biztonságos országnak Törökországot a menekültek számára.