A szavazást követően a kormányfő az ellenzék folyamatos füttykoncertje és bekiabálásai mellett ismét megerősítette: a nyugdíjak és a közalkalmazotti fizetések 15 illetve 25 százalékos csökkentése szükségszerű, ellenkező esetben költségvetési hiánya az idei év végére elérné a bruttó hazai össztermék 9,2  százalékát.

A szavazás eredménye azt is jelenti, hogy a törvényhozás elfogadta a bérek és nyugdíjak csökkentéséről szóló két törvénytervezetet, amelyekért a kormány korábban felelősséget vállalt.

Továbbra is kérdés azonban, hogy a tervezett intézkedéseket véghez tudja-e vinni a látszólag mindenre elszánt bukaresti vezetés, a szavazás végeredményén felháborodott szakszervezeti vezetők kijelentették, nem hagyják, hogy a kormány a nyugdíjasokkal és a kiskeresetűekkel fizettesse meg a több évnyi elhibázott gazdaságpolitika következményeit. 


Eközben egyre többen hangoztatják, hogy a költségvetés egyensúlya a tervezett megszorításokkal sem lesz tartható, így újabb kölcsönökre lesz szükség. Adrian Videanu gazdasági miniszter szerint Románia számára elkerülhetetlen egy újabb megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Májusban a költségvetésben egymilliárd eurós hiány keletkezett, ezzel az öt hónap alatt felhalmozott deficit 4,4 milliárd euróra nőtt, ami GDP 3,2 százaléka. Ezzel egy időben az ország adósságállománya az első negyed évben meghaladta 40 milliárd eurót, azaz a GDP 30 százalékát. Ahhoz, hogy a deficit idén 7 százalék alatt maradjon az államkasszának 8-8,5 milliárd euróra van szüksége - tette hozzá a tárcavezető.


Romániának elsősorban a reformokra kellene koncentrálni, egy újabb IMF-hitel csak az eladósodás elmélyüléséhez vezetne - figyelmeztet Mihai Tanasescu Románia képviselője az IMF-nél. A Boc-kabinet a tervezett bér és egyéb szociális juttatások megvonásával mindössze két milliárd eurós megtakarításra számíthat, az elemzők többsége ezért úgy véli hamarosan adóemelése is sor kerül.