Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Javier Pérez de Cuéllar "kimagasló perui állampolgár volt, vérbeli demokrata, aki életét és munkásságát az országunk naggyá tételének szentelte" - írta Martín Vizcarra perui elnök Twitter-oldalán a halálhírre reagálva.

Pérez de Cuéllar 1920. január 19-én született Limában. 1940-től a perui külügyminisztérium munkatársa volt, 1944-től Peru párizsi diplomáciai képviseletén szolgált előbb titkárként, később pedig nagykövetként is. Svájcban, Lengyelországban, Venezuelában, illetve a Szovjetunióban is volt nagykövet - írta az Infostart.hu az MTI híre nyomán.

A karrierdiplomata 1982-1991 között töltötte be az ENSZ főtitkári tisztségét. Hivatali ideje alatt aktív közvetítő szerepet játszott számos konfliktusban. 1982-ben részt vett a Falkland-szigetek körül kialakult brit-argentin konfliktus, az 1980 évek végén pedig az irak-iráni háború politikai rendezésében.

Az ő közvetítésével született meg 1988-ban az irak-iráni tűzszünet. 1990-ben próbálta meggyőzni Szaddám Husszein néhai iraki diktátort, hogy csapataival vonuljon ki Kuvaitból. 1991-ben részt vett a marokkói kormány és a nyugat-szaharai függetlenségi mozgalom, a Polisario Front tűzszüneti tárgyalásain, valamint a salvadori polgárháborút lezáró megállapodás kidolgozásában.

1995-ben indult a perui elnökválasztáson, de alulmaradt Alberto Fujimorival szemben. 2000-2001-ben a perui miniszterelnök tisztségét látta el. 2004-es nyugállományba vonulásáig Peru párizsi nagyköveteként szolgált.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport