Meghalt John McCain

Meghalt 81 éves korában az agydaganatban szenvedő John McCain arizonai republikánus szenátor - közölte a politikus hivatala.
Domokos László, 2018. augusztus 26. vasárnap, 08:04
Fotó: Reuters

III. John Sidney McCain szenátor 2018. augusztus 25-én hunyt el délután 16 óra 28 perckor. A szenátorral volt halálakor felesége, Cindy és családjuk. Hatvan éven keresztül, haláláig hűségesen szolgálta az Amerikai Egyesült Államokat - áll a közleményben.

A vietnami háború veteránját, aki 2008-ban alulmaradt Barack Obamával szemben az amerikai elnökválasztáson, egy éve kezelték az agydaganat gyógyíthatatlan és agresszív formájával, glioblasztómával - írta az MTI híre alapján az Infostart.hu.

McCain családjának pénteki közlése szerint orvosai a szenátor kérésére abbahagyták a kezelést.

A politikus nem mondott le szenátori megbízatásáról, de tavaly december óta már nem vett részt a törvényhozási munkában, napjait arizonai otthonában és kórházban töltötte. 2018 májusában The Restless Wave címmel memoárt jelentetett meg.

A katonacsaládban született McCain először vadászpilóta volt, majd a vietnami háborúban megsebesült és hadifogságba esett. Öt év múltán, a háború végén szabadult ki, és a hadifogság - elemzők szerint - meghatározta későbbi politikusi karrierjét. Évtizedeken át képviselte Arizona államot a kongresszusban, először 1983-tól a képviselőházban, 1987-től pedig a szenátusban.

Utolsó éveiben Donald Trump amerikai elnök befolyásos bírálójának számított. A többi között pellengérre állította a szintén republikánus párti Trumpot a júliusban Helsinkiben Vlagyimir Putyinnal közös sajtótájékoztatója miatt, amelyet az emberemlékezet egyik legszégyenletesebb fellépésének nevezett egy amerikai elnök részéről. Úgy fogalmazott, hogy Trump "nem csak képtelen volt, de nem is akart szembe szállni Putyinnal".

A családhoz közeli források szerint az amerikai elnököt nem hívják meg a temetésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.08.27 07:31

A világ -sajnos csak egy picit- jobb hely lett. atombandika biztosan szomorkodik, h elpatkolt ez az agresszív háborúmániás hazudozó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html