Halálos áldozat a fehérorosz "forradalomban"

Még nem látni, hogy Fehéroroszországban forradalom robbant-e ki az elnökválasztás után, amelyet az ellenzék szerint elcsaltak, vagy csak a spontán népharag mutatkozik-e meg a hatalom arroganciájával szemben, de a szavazás másnapja drámai fejleményeket hozott.
Komócsin Sándor, 2020. augusztus 10. hétfő, 11:45
Fotó: AFP

Legalább egy demonstráló meghalt Fehéroroszországban, miután felborítottak egy rendőrségi rabszállító furgont és több tucatnyian megsérültek a Minszkben és más belorusz városokban a hét végi elnökválasztás másnapján kirobbant tiltakozásokban - jelentette a Reuters a Spring 96 jogvédő csoport egyik képviselőjére, Valentyin Stefanovicsra hivatkozva. A helyszínen lévő aktivista szerint előzetes becsléseik szerint 120 embert tartóztattak le, az többezres tüntetések kirobbanása után néhány órán belül.

Ezt megelőzően a legismertebb ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Tihanojszkaja rejtekhelyre vonult a választás éjszakáján, mert biztonsági emberei attól tartanak, hogy a hatóságok le akarják tartóztatni a politikust - adta hírül a CNN. Kampánycsapata azt a tájékoztatást adta, hogy főnökük elhagyta otthonát miután a rendőrség rövid időre stábja több tagját is letartóztatta. Veronika Cepkalo, Tihanojszkaja egyik tanácsadója Moszkvába menekült - mindketten férjeik helyett szálltak be az elnökválasztási küzdelembe.

Valerij Cepkalo volt amerikai nagykövetnek nem engedték meg, hogy regisztrálja magát elnökjelöltként, és megelőzendő letartóztatását gyermekeikkel Oroszországba emigrált. Tihanojszkaja férje, Szergej Tihanojszkij ismert blogger, szintén elnökjelölt-aspiráns volt, ám május óta börtönbe van. Gyermekeiket külföldre juttatták, miután megfenyegették a házaspárt, hogy állami gondozásba veszik őket.

Nem megy sehová

Tihanojszkaja kampánycsapata szerint rejtekhelyén nincs egyedül, és nem hagyta el Minszket. Az a szándéka, hogy a fehérorosz fővárosban marad. A volt angoltanár azzal vált az ellenzék legesélyesebb jelöltjévé, hogy az elmúlt hetekben országszerte nagy tömegeket vonzó nagygyűléseket tartott. A legnagyobb rendezvényen Minszkben 63 ezer ember vett részt, amivel évtizedek óta ez volt a legnagyobb politikai demonstráció Fehéroroszországban.

Az elnökválasztást magas részvétel mellett bonyolították le. A hivatalos adatok szerint vasárnap délután két óráig a szavazásra jogosultak több mint 65 százaléka járult az urnák elé. Civil szervezetek szerint azonban a hatóságok erősen alábecslik a részvételt.

Lekapcsolás

Eközben az internetfelhasználók azt tapasztalták, hogy akadozik a szolgáltatás. A legtöbb alkalmazás és weboldal letöltése lelassult és nehezebb lett a közösségi média elérése is. A Telegram üzenetküldő szolgáltatás, amelyet a helyi ellenzék használ a kommunikációra, elérhetetlenné vált, illetve csak proxy szervereken át működött. A NetBlock civil szervezet, amely az internet leállításait követi figyelemmel azt tapasztalta, hogy Fehéroroszországban a közösségi média és más szolgáltatások valós idejű elérése a fix és a mobilhálózatatokon is akadozott. A helyi média már a szavazás előtt figyelmeztetett arra, hogy ha tüntetések lesznek, akkor leállíthatják az internetet.

A legtöbb független választási megfigyelőt eltiltottak az elnökválasztás felügyeletétől. Több tucat önkéntes független megfigyelőt szombaton és vasárnap reggel letartóztattak - jelentették az Honest people és a Right to choose monitoringcsoportok. Az EBESZ júliusban jelentette be, hogy képviselői nem lesznek jelen a szavazáson, mivel nem érkezett erre vonatkozó hivatalos felkérés Minszkből. A szervezet mély aggodalmának adott az elnökjelöltek és az ellenzéki aktivisták letartóztatása miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.08.10 23:17

Ez nem forradalom, nem is lesz belőle az.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Lehner.geza@gmail.com, 2020.08.10 23:11

@Susala: Nagyon kidolgoztátok a szisztémát, hogy egy sima vereség után is ugathassatok. Ahol nem nyertek, ott csalás van és azonnal elkezditek terrorizálni a többséget. Gondolom ez lesz nálunk is 2022-ben. Csak az anarchiában reménykedtek, de az itt nem lesz! Menjetek az USA-ba gyújtogatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Lehner.geza@gmail.com, 2020.08.10 22:57

"Valerij Cepkalo volt amerikai nagykövetnek nem engedték meg, hogy regisztrálja magát elnökjelöltként, és megelőzendő letartóztatását gyermekeikkel Oroszországba emigrált."
Tehát a Fehéroroszok - nagyon helyesen - elzavarták a faszba az amerikai ügynököt, aki ukrajnai mintára akart felkapaszkodni a bevenni szándékozott vár fokára. (Ukrajnában két héttel a pénzügyminiszteri beiktatása előtt adtak ukrán állampolgárságot egy amerikai ügynöknek.)
Korábban írtam, hogy az USA már nem olyan erős, mint amilyennek hiszi magát...

"Több tucat önkéntes független megfigyelőt szombaton és vasárnap reggel letartóztattak - jelentették az Honest people és a Right to choose monitoringcsoportok." Itt a független szó éppen az ellenkezőjét jelenti, ahogy megszoktuk a "független, objektív" sajtó tálalásában. Valójában távirányítású, kis anarchista köcsögök lehettek, akik azt hitték, hogy az USA-ban vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.08.10 14:11

Szemeteket Minszk-re vessétek! Minden hazug sunyi patkány diktátor, tehát minden diktátor, mert a diktátor csak aljadék sunyi patkány hazug geci lehet, mint a mi nyomorúságos liliputi szarbángecink MINDIG MINDENT CSAL, AMIT CSAK BÍR... ha kellően kretén lúzer birka országról beszélünk, akkor könnyedén tud FOLYAMATOSAN CSALNI, ez a diktatúra lényege.... szarbángeci patkányféreg náci rablógyilkos diktátor anyabaszókánk is MINDEN EGYES VÁLASZTÁSÁT AHOGY GYŐZNI LÁTSZOTT, KIZÁRÓLAG CSALÁSSAL OLDOTTA MEG.... hogy csökött agyak (amiknek köszönhető az ilyen társadalomterrorista csaló paraziták hatalma), nem képesek felfogni, hogy nem csak az a csalás, ha kibontják suttyomban az urnát és belevariálnak, hanem még kismillió módon aprómunkával lehet csalni választást (meg persze mást is), a hazug manipuláció propaganda, a tömeg félrevezetése átverése egy fontos csalási módszer, nem apró kis csúsztatások, hanem durva aljas hazugságok, rágalmazások, karaktergyilkosságok... és ha kell valós bérgyilkosságtól sem riad vissza egy diktátor (ld Alcsútdoboz ugyebár, de most a Bogdán ügy is elég gyanús, Mórról nem is beszélve); de ha elég vak idióta birkanép él egy országban, akkor simán meg lehet csinálni... ezt ismerte fel szarbángeci, aki persze amúgy is bűnöző volt a kezdetektől, még bolsi spicli is volt, aztán azonnal ő és családja igyekeztek minél nagyobbat harapni posztkomcsi tortából, bányák, székház, josziptotok stb stb; kezdettől lopott csalt ahogy csak tudott, pénz kell a legprofibb manipulátorok és propagandisták alkalmazására, akik kimódolják a szofisztikált választási és egyéb társadalmi csalási trükköket... Finkelstein ugyebár nagyon hasznos volt, jó ideig ennek a hazaáruló rablógyilkos sátánnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html