Nem engedi szorításából Észak-Amerika északi, északkeleti és középső részét az az úgynevezett sarki örvénylés, amely hetek óta különlegesen fagyos, havas idővel pusztít a térségben. Az óramutató járásával ellenkezően forgó légörvény folyamatosan pótolja a térségek elárasztó sűrű, fagyos levegőt - jelentette a BBC.

A jelentések szerint 3700 repülőgépjáratot kellett törölni - egyharmadukat szombaton, kétharmadukat vasárnap. Toronto repülőterén egy gép elsüllyedt a hóban, ahogy megpróbált rákanyarodni egy közlekedő útra. Senki sem sérült meg, de a forgalmat két órára le kellett állítani az beton eljegesedése miatt. Chicagóban a hatóságok haboztak az iskolák bezárásával, ám a tanárok szakmai szervezete végül jobb belátásra bírta őket.

Az előrejelzések szerint az USA északi és középső részét akár mínusz 50 Celsius-fokos hideg is sújthatja. Kanadában Torontóban mínusz 29 fokot, Quebec Cityben mínusz 38 fokot mértek. Az utóbbi két évtizedes mélypont. Ilyen nagy északi-sarki hideghullám utoljára 1994-ben volt - mondta a Reutersnek Bob Oravec, a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat szakembere. New Yorkban a 60 centis hóelőrejelzésből végül 45 centi lett.

A hét végi sporteseményeken forró csokival és kézmelegítőkkel igyekeztek életben tartani a szurkolókat. Az időjósok könyörögtek az embereknek, hogy legalább három réteg ruhát vegyenek fel, ha drukkolni indulnak. Egyébként mindenkinek azt tanácsolják, hogy maradjon otthon. Ezzel a hóeltakarítást is segíthetik.

A halálos áldozatok száma 16-ra ment fel. Korábban egy hómunkásról érkezett hír, akit maga alá temetett egy leomló harmincméteres sóhalom. New York államban meghalt egy Alzheimer-kórban szenvedő asszony is, aki elindult otthonról a dermesztő hidegben, ám út közben megfagyott.