Sok vakáció végződött idén tragikusan a Tátrába, csak augusztus utolsó hét végéjén ketten haltak meg egy-egy szerencsétlen balesetben. A szlovák és a lengyel Tátra egyaránt népszerű - nem csupán a természeti környezet, a kilátók, a kirándulóhelyek és a jó levegő vonzza az embereket, hanem a kedvező árak is.

Különösen az előszezonban olcsóbb a Tátra akár az osztrák, akar az olasz hegyvidéki üdülőhelyeknél, de a főszezonban is hasonló a helyzet. Az utazási irodák ausztriai és a lengyelországi árajánlatai között akár kétszeres különbség is lehet. Nem véletlen, hogy a magyar turisták is szívesen keresik fel a szomszédos hegyvidéket.

Óvatosan!

Nem árt azonban nagyon óvatosnak lenni. A múlt hét végén a lengyel oldalon, Bula pod Rysaminál egy egy férfi szakadékba zuhant, a szlovák részen pedig egy lengyel turista kőlavina áldozata lett.  Mint a Tátrai Önkéntes Mentők ügyeletese az első balesetről elmondta, helyszínen járó turisták vették észre a szakadékban fekvő férfit, tőlük kapták az értesítést a tragédiáról.

Ugyanez történt a Tátra szlovák oldalán is, ahol csak mentőhelikopterrel tudták megközelíteni a kőlavina helyszínét, ahol megtalálták egy 57 éves lengyel turista holttestét. A hegycsúcson ugyan láncokkal igyekeznek kapaszkodót kínálni az arra járóknak, de vannak, akik ezt nem veszik figyelembe.

Mások, különösen a külföldiek nincsenek kellőképpen felkészülve a hegyi túrákra. Gyakran sima félcipőben indulnak útnak bakancs helyett. Bajt okozhat a nagy tömeg is: az egymást kerülgető emberek több kisebb balesetet szenvedtek el a tragikus hétvégén is. A hegyimentőket százszor riasztották és a mentőhelikopternek is többször fel kellett szállnia.