Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megkezdődött vasárnap reggel Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás, az ország keleti felében helyi idő szerint 7 órakor megnyitották a szavazóhelyiségeket.Tizennyolc olyan alkotmánymódosításról döntenek a választópolgárok, amelyeknek értelmében nem a miniszterelnök, hanem a mindenkori államfő lenne a végrehajtó hatalom feje az országban, a kormányfői tisztség meg is szűnne - írja az Inforadio.hu és az MTI .

A referendumon 55,3 millió belföldön élő és nem egészen 3 millió külföldön élő török adhatja le voksát. Recep Tayyip Erdogan török elnök célja évek óta a kormányzati berendezkedés megváltoztatása. Azt állítja, hogy ez nem az ő személyes céljait szolgálja, hanem az elnöki rendszer erősebbé és biztonságosabbá tenné országát. Erdogan vasárnap délelőtt Isztambulban adta le szavazatát, és meggyőződését fejezte ki, hogy a nép a "gyors fejlődésre" fog szavazni.

A legutóbbi közvélemény-kutatások nagyrészt az alkotmánymódosítás mellett szavazók szűk, 51-52 százalékos győzelmét vetítik előre, köztük a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárthoz (CHP) közeli Gezici nevű cég is. Egyúttal van olyan felmérés, amely 60 százalék feletti eredményt jósol a támogató szavazatoknak.

A voksolás alatt a DHA hírügynökség jelentése szerint tragikus incidens játszódott le a délkeleti Diyarbakir tartományban egy szavazóhelyiségnél. Többen összeszólalkoztak, és a vitában szúró-, illetve lőfegyverek is előkerültek. Az összetűzésben hárman megsebesültek, és közülük ketten később belehaltak sérüléseikbe. A vita okára egyelőre nem derült fény.