A fojtogató szmog miatt majdnem teljesen megállt az élet Kína egyik északkeleti nagyvárosában. Elemzők szerint ez csak az első nagy légszennyezési katasztrófa az idei fűtési szezonban - tavaly Pekingben is többször kritikus helyzet alakult ki.

A levegő minőségét mérő egyik mutató az úgynevezett PM2.5, amely azt jelzi, hogy mennyi 2,5 mikrométernél kisebb részecske van a szálló porban. Az ilyen apró porszemcsék nem teljesen vagy egyáltalán nem tudnak kitisztulni a tüdőből, amivel ronthatják az ember oxigénfelvételét, kiváltva annak minden további káros hatását.

Kína tizedik legnagyobb városában, a 11 milliós Harbinban, Heilongjang tartomány központjában egy köbméter szálló porban 1000 PM2.5-ös részecske volt a hét végén, miközben az Egészségügyi Világszervezet előírása szerint ez a mutató napi átlagban nem haladhatja meg a 20-at és a 300 feletti értékeket különösen kockázatosnak tartják az orvosok.

Káosz, leállás

A hatóságok kénytelenek voltak felfüggeszteni a tanítást az általános és középiskolákban. Lezárták a repülőteret és néhány buszjáratot is szüneteltetnek. A látótávolság tíz méterre csökkent. A hivatalos Xinhua hírügynökség szerint a gondot az okozta, hogy elkezdték a lakások fűtését. Várakozások szerint a szmog még 24 óráig nem engedi szorításából a nagyvárost. Kína más részein is nőtt a légszennyezés a hét végén.

Az elmúlt években egyre több bírálat éri az ország vezetését azért, mert tehetetlen a légszennyezéssel szemben. A közvélemény úgy látja, hogy míg a pártbürokraták drága légszűrőkkel felszerelt irodákban dolgoznak és lakásaikat is hasonló berendezések védik, a nép szenved.

Anyázás

A kínai mércével mérve viszonylag szabad kommunikációt lehetővé tevő Sina Weibo mikroblog site-on - nagyjából a Twitter helyi megfelelőjén - meglehetősen szarkasztikusan adtak hangot dühüknek az internetezők. Az egyik bejegyzésben az emberek ködös sziluetté válására utalva úgy fogalmaztak, hogy a keményen dolgozó, bölcs harbiniak megoldották hogyan ugorjanak három lépcsőt a társadalmi fejlődésben. Átlépve a jóléti társadalmon és a kommunizmuson egyből tündérországba kerültek.

A múlt héten Pekingben a magyarországi riasztáshoz hasonló színekkel működő figyelmeztető rendszert vezetettek be a környezeti kockázatok jelzésére. A súlyosabb estekben ideiglenesen leállítják az építkezéseket, az üzemeket és tilos lesz a tűzrakás, valamint a tűzijátékok tartása. A kínai fővárosban az év elején egy szürke januári napon 900-as PM2.5 szintet mértek.