Folytatódik az OPEC egy héttel ezelőtti ülését követő, a kitermelők szempontjából halálos szánkázás az olaj piacán: a fekete arany ára 2008-2009 óta nem látott mélységben jár - jelentette a Bloomberg. A Kőolaj-exportáló Országok szervezetének tagállamai szokásos éves bécsi ülésükön nem tűztek ki maguk elé új termelési plafonokat.

Ezzel gyakorlatilag szabad utat nyitottak az export bővülése előtt, mivel a kartell tagállamai és a szervezeten kívüli olajhatalmak is késhegyig menő harcot folytatnak piaci részesedésük megőrzéséért. Ha egyikük kicsit növeli exportját, hogy több bevételt érjen el, a többiek azonnal követik.

Szavak és tények

A londoni Brent árfolyama több mint két százalékkal esett, miután napvilágot látott az International Energy Agency (IEA) előrejelzése, amely szerint a túlkínálat várhatóan 2016 második feléig nem csökken. Az IEA szerint az OPEC a múlt héten megerősítette, hogy elszánt az olajkitermelés maximalizálására.

A szavakat megtámogatták a tények: novemberben hároméves csúcsra nőtt a kartell kitermelése, mivel a kisebb szaúdi visszaesést bőven ellensúlyozta az Irakból származó többlet. Túl sok olaj van jelenleg a piacon - foglalták össze tömören a lényeget a Commerzbank elemzői.

Szűk hét-nyolc év jöhet

A Brent januári szállításra benézett a hordónként 39 dolláros ár alá is. Ez a legalacsonyabb szint a pénzügyi válság mélypontja, 2008. december vége óta. A londoni szabvány ezen a héten több mint kilenc százalékot veszített értékéből. Az észak-amerikai WTI-ért szintén januári szállításra hordónként 36,32 dollárt kellett adni, ami 2009 februárja óta negatív rekord.

Az olaj- és gázexportból származó bevételektől erősen függő Oroszország pénzügyminiszter-helyettese, Makszim Oreskin keserűen jegyezte meg a héten, hogy belátható időn belül nem számítanak 50 dolláros olajárra.

Sőt a következő hét évre is csupán azt jósolják, hogy 40-60 dollár között ingadozhat az ár. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők túlnyomó többsége szintén a jelenlegi trend folytatódását prognosztizálja.