Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok jegybankjának reakcióit viszont a makrogazdasági - és különös hangsúllyal a munkaerő-piaci - adatok határozzák meg, így pedig nem meglepő, hogy a befektetők reagálnak a vártnál jobb foglalkoztatási számokra.

A ma délutáni vártnál jobb foglalkoztatási adatra a főbb részvényindexek emelkedéssel reagáltak, míg a dollár erősödött az euróval szemben. Ezek mellett még egy fontos piaci jelenséget volt megfigyelő, méghozzá a határidős kamatmegállapodások átárazódása.

A legfrissebb adatok alapaján a piaci szereplők a Fed első kamatemelésére vonatkozó várakozásai 2015 első felére jött előre - derül ki a CME Group adataiból. A kereskedők 52 százalékos valószínűséget rendelnek ahhoz, hogy a Fed 2015 júniusi ülésén már a fed-funds jelenlegi 0-0,25 százalékos szintje emelkedik. A ma megjelent foglalkoztatási statisztikák előtt még az egyel későbbi ülésre tették ezt a piaci szereplők.

Februárban 175 ezer új munkahely jött létre az Egyesült Államokban, ami jelentősen meghaladja a Bloomberg által felmért 150 ezres piaci konszenzust. Ráadásul ezzel a számmal már a korábbi kedvezőtlen trend is véget ér, januárban a hideg időjárásnak köszönhetően 129 ezerre esett vissza a foglalkoztatás bővülése.

A korábbi jegybanki iránymutatás szerint amíg a munkanélküliségi ráta nem éri el a 6,5 százalékos szintet, addig szóba sem kerülhet a kamatemelés az üléseken. Csakhogy az elmúlt hónapokban már nagyon közel került a ráta ehhez a célértékhez és ezért a jegybanki kommunikációban a célt jelentősen meggyengítették. Janet Yellen elnök egyértelműen arra utalt, hogy a munkanélküliségi ráta nem eléggé jó indikátora a munkaerő-piaci fejleményeknek és ezért a mutatók sokkal tágabb körét figyelik, a 6,5 százalék elérését követően pedig még hosszan a jelenlegi szintjükön maradhatnak a piaci kamatok. Az amerikai kötvénypiac is reagált a fejleményekre és a legtöbb lejárat esetében hozamemelkedés látható. A 10 éves amerikai államkötvények mai hozamszintje a 2,82 százalékot is elérte.