Hamarabb jön a filléres áram a vártnál

Egy friss előrejelzés szerint néhány év múlva pariba kerül egymással a szénnel és a nap-, illetve szárazföldi szélenergiával termelt elektromos áram ára. Nem csupán a szénerőműveket, de a gázzal működők egy részét is bezárják. Az áramtermelés költsége 40-60 százalékkal zuhan.
Komócsin Sándor, 2017. június 18. vasárnap, 09:03
Fotó: Reuters

Ismét meglepetést okozott a napenergia, amely nem is olyan régen még olyan drága volt, hogy csak az űrhajókon volt értelme a használatának - derül ki a Bloomberg cikkéből. A korábban vártnál hamarabb ütheti ki az áramtermelésből a szenet és a gázt. A jövő a világ egyes részein már valójában a jelen.

A Boomberg New Energy Finance (BNEF)jelentése 2040-ig próbálta előre jelezni a világ energiaiparát fenekestől felforgató folyamatokat. A napenergiával termelt elektromos energia ára már ma is versenyképes a szénerőművekben termelt áraméval Németországban és az USA-ban és 2021-re ugyanez lesz a helyzet két olyan gyorsan növekvő óriási piaccal, mint India és Kína.

Gyorsabb lesz

A fosszilis energiahordozók felhasználásából származó szén-dioxid-kibocsátás 2026-tól csökkenni kezd - állítják a BNEF szerzői szembe helyezkedve az International Energy Agency tanácsadó cég jóslatával, amely szerint még évtizedekig növekedni fog az emisszió. Ma már a kérdés nem az, hogy az alternatív források megverik-e a költségversenyben hagyományos társaikat, hanem az, hogy mikor.

A jelentés szerint 2040-re:

- India és Kína lesz az új energiatermelés legnagyobb piaca, magukhoz vonzzák az összes befektetés majdnem 40 százalékát, ami négyezer-milliárd dollár értékű fejlesztést jelent.

- A tengeri szélfarmokkal termelt áram ára több mint 70 százalékkal esik, ami ezt a jelenleg még igen drága technológiát is teljesen versenyképessé teszi.

- Legkevesebb 239 milliárd dollár befektetés (az éves magyar GDP kétszerese) megy a lítium-ion akkumulátorok fejlesztésébe és gyártásába, ami kézenfekvő eszközökké teszi ezeket az alternatív forrásból származó elektromos energia tárolására.

- Földgázerőművekre 804 milliárd dollárt költenek, amelynek köszönhetően ezek fogják biztosítani a világ energiatermelésének egyensúlyát, miközben egyre nő a hullámzó nap- és szélenergia-termelés súlya az ellátásban.

Drámai árzuhanás

A BNEF megdöbbentő következtetésekről számol be az árakkal kapcsolatban. Ezek szerint a napelemekkel termelt áram ára, amely ma a negyede annak a szintnek, ahol 2009-ben állt, további 66 százalékkal zuhan 2040-re. A szárazföldi szélfarmokkal előállított elektromos energia ára, amely 30 százalékkal csökkent az elmúlt nyolc évben, további 47 százalékkal esik a következő 23 évben.

Eközben a szén fogja betölteni a vesztes szerepét: 369 gigawattnyi szénre alapuló áramtermelő kapacitás megépítéséről fognak lemondani. Ez Németország és Brazília együttes kapacitása, a paksi atomerőmű két gigawattos. Az USA-ban is hanyatlani fog a szén, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök nagy barátja a hagyományos energiahordozóknak.

Európában részben az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak köszönhetően 87 százalékkal csökken a fosszilis energiahordozókra alapuló áramtermelés. A szén iránti kereslet az egész világon 2026-tól eshet.

Köszöni szépen a klíma

Összességében a nulla szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés vártnál gyorsabb előretörése lehetővé teszi, hogy a világ energiaipara a korábban előre jelzettné gyorsabban megbirkózzon a klímaproblémával. Ehhez ugyanakkor még kéne 5,3 ezer milliárd dollár befektetés az ágazatba.

A BNEF számításai szerint ez garantálhatná, hogy az évszázad végére ne emelkedjen a légkör átlaghőmérséklete több mint két Celsius-fokkal. A tudósok szerint ez az a növekedés, amelyet még katasztrófa nélkül megúszhat a föld.

Az előrejelzés végső időpontjában, 2040-ban a világon telepített energiatermelési kapacitás közel fele lesz a napsütésre vagy szélre épülő rendszer, szemben a jelenlegi 12 százalékkal. Ezek fogják előállítani az emberiség áramszükségletének kicsit több mint egyharmadát, szemben a jelenlegi öt százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.06.20 12:07

@atombandi: Pont mai hír:
http://index.hu/kulfold/2017/06/20/brutalis_forrosag_van_kaliforniaban/
"Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint szerdáig semmiképpen nem enyhül a hőség, sőt, a San Fernando völgyben például várhatóan évszázados rekord dől meg. Kalifornia északi vidékén ugyanakkor tarlótüzek lobbantak lángra."

"Az arizonai Phoenixben 50 Celsius-fokot, a nevadai Las Vegasban 45 fokot mérnek. A kaliforniai Halál Völgye nemzeti parkban 52 fok van. Az American Airlines légitársaság a hőség miatt mintegy negyven járatot törölt a phoenixi repülőtéren, ahol hétfő estére megbénult a forgalom. A phoenixi boltokban sok helyen a kilincseket letakarják, hogy ne okozzanak égési sérüléseket. A televíziókban és rádióadásokban szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy kisgyermekeket ne vigyenek a játszóterekre, mert megéghetnek a tüzesre forrósodott játékoktól."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.06.19 22:38

@antitroll:
ezzel ki tudnek egyezni. az alap fogyasztas, ami ala soha nem esik az olyan 60% korul van. a franciak pont ugy lottek be az atomeromuveiket, hogy annyit termeljenek, naluk a legmagasabb az arany. mire paks2 felepul, addigra a 2400 mw szinten csak olyan 30%-ot fog jelenteni.

a maradekra kene co2 mentes megoldast talalni. arra pedig keves lesz par napelemcella, meg par szelkerek. egy akvariumra boven sok lenne, de erre azert nem lehet egy orszag energiaellatasat bizni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.06.19 22:33

@rigolya: ugye tudod, hogy az teljes termelesuk nehany %-a? a tobbit meg a szenbanyak nyomjak, nem is lehet latni a varosokban, moged kell festeni a hetterkepet a szelfihez, es nem az autok miatt. es arra is merget vehetsz, hogy kina energiafogyasztasas kb megharomszorozodik par evtized alatt, paksnyi napelem az lofing oda...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.06.19 22:31

@rigolya:
vegulis szarni ra, hogy no a homerseklet, mert masoknak jobban faj?
vagy a magyar buzatermelest akarod ellehetetleniteni? kivancsi vagyok, amikor mar 40 fokos homersekletet hazudnak majd a hiradoban, mert mar a 42-t is meghaladta, akkor is igy allsz-e majd hozza...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.06.19 22:26

@K_Toth:
ember, felfogtad, amit irtam? nem eleg az, amit te megujulobol ossze tudsz tenni. lehet, hogy 200 ev alatt le tudnad cserelni az egeszet, de addigra minek? fu sem fog noni mar magyarorszagon. a megujulo draga es keves energiat ad.

az atom meg arra kell, hogy kurvasok energiat ad. es ezaltal a co2 kibocsatas csokkenthet. barmennyibe is kerul. es osszevetve a te otleteiddel, amik valojaban kosza almok, azok is kurva dragak. apropo, te beleszamoltad, hogy 20 ev utan le kell selejtezni a rotorokat? gyantaval ragasztott muszal, nem bomlik le, tehat szemetttelepre nem viheto, egetni lehet maximum. paff neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html