Hamarabb jön a katasztrófa a vártnál

Nem húzza ki görög költségvetés a nyárig - ameddig tartalékaiból és folyó bevételeiből finanszírozhatja kiadásait -, már hamarabb kifuthat a pénzéből az új kormány, ha folytatja az EU és az IMF támogatásáért cserébe vállalt szigorítások feloldását - állítja a Financial Times.
Napi.hu, 2015. február 1. vasárnap, 09:07
Fotó: Reuters

A vudu közgazdaságtan kifejezést először a Rondald Reagan amerikai elnök regnálása idején divatba jött jobboldali gazdasági elképzelésekre húzták rá, ám úgy tűnik, hogy az elhíresült jelzőt ki fogja érdemelni az új görög kormány gazdaságpolitikája is - véli Gideon Rachman, a Financial Times (FT) publicistája. A múlt század nyolcvanas éveiben a vudu közgazdászok azt papolták, hogy elég csökkenti az adókat, ez megoldja a többi gazdaság bajt, és lendületet ad a növekedésnek.

A most megalakult athéni kormány mintha ennek a (kudarcot vallott) "közgazdasági varázslatnak" egyfajta baloldali tükörképével kísérletezne. Az állami költekezés felpörgetése megold minden problémát, csak az a fontos, hogy kellő elszántsággal és gyorsasággal kezdjünk hozzá. Ezt a "gazdaságfilozófiát" tükrözik az első kormányülésen elfogadott intézkedései.

Tegyünk csodát!

A gond az, hogy Görögország jóval alacsonyabb szintről, sokkal gyengébb helyzetben kezd kísérletezni a csodatevéssel, mint az USA harmincöt évvel ezelőtt. Ezért aztán az athéni vezetés próbálkozása a vudu megoldásokkal nagyon gyorsan kudarcba fulladhat.

Sokan abban bíztak, hogy Alekszisz Ciprasz, a radikális baloldali Sziriza vezetője hatalomra kerülésével békülékenyebb hangot üt meg az EU-val és főként Németországgal, a megszorításokra alapuló segélyprogram fő támogatóival szemben. Ehelyett az első kormányülésen olyan intézkedéseket hoztak, amelyekkel kiboríthatják a németeket.

Lazitások

Leállították a legnagyobb görög kikötő és a domináns közüzemi szolgáltató többségi tulajdonának eladását. Újraindítják az állami műsorszolgáltatót, amelyet elszálló költségei miatt az előző kormány bezárt. Visszavesznek több ezer közalkalmazottat, akiket azért kellett elbocsátani, mert az EU-ECB-IMF trojka szerint túlságosan nagyra duzzasztott a közszféra.

Megjön-e a nyugdíj?
A nyugdíjfizetések "kicsit feszesek lesznek" márciusban - jelentette ki Gjorgosz Romaniasz a kormány társadalombiztosításért felelős minisztere csütörtökön, ami arra utal, hogy patikamérlegen kell kiegyensúlyozni a kiadásokat és a bevételeket. A nyugdíjalap bevétele a 2013. novemberi 2,155 milliárd euróról 435 millióra zuhant 2014 novemberére - derül ki a hivatalos statisztikai adatokból.

Megszüntetik a receptdíjat, illetve a vizitdíjat és újra bevezetik a kollektív szerződések rendszerét. Visszaállítják a nyugdíjak korábbi szintjét és visszahozzák a 751 eurós (234 ezer forint) havi minimálbért. Az utóbbit a trojka nyomására vittek le 589 euróra (184 ezer forint).

A kormány szerint mindez összesen 12 milliárd euróba kerül, amit részben a költségvetési bevételek átcsoportosításával, részben az illegális benzinkereskedelem visszaszorításával teremtenek elő. Janisz Varufakisz pénzügyminiszter a Wall Street Journalnak adott interjújában még arról is beszélt, hogy jónak látná a 4,5 százalékos elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - költségvetési többlet 1-1,5 százalékra csökkentését. A különbség rovására nagyjából 7-8 milliárd euróval költhetnének többet.

Miből?

Sok európai fővárosban vitatják a görögök matekját. Az IMF egyik vezető közgazdásza a január közepi davosi világgazdasági fórumon úgy becsülte, hogy az új athéni kormány júliusig tudja finanszírozni kiadásait anélkül, hogy összeütközésbe kerülne hitelezővel, azaz a trojkával - emlékeztet az FT publicistája. Ezt az előrejelzést azonban az előtt adta, hogy elfogadták volna az új kormány első intézkedéssorozatát. Elvileg felmerülhet, hogy friss pénz áll a házhoz, azonban ez lényegében kizárható. Csak az jöhetne szóba, hogy februárban megállapodnak a hitelezőkkel az EU-IMF hitel következő részletének átutalásáról. Ehhez azonban nem növelniük, hanem csökkenteniük kellene az állami kiadásokat.

Varufakisz a segélyprogrammal kapcsolatban egyértelműen elutasító volt. Azt mondta, nincs szükségük a hétmilliárd eurós következő részletre. Az sem számít, hogy a kormánynak augusztusban éppen ekkora összeget kell adósságtörlesztésre költenie. A további alkudozás arról, hogy mit tegyenek a pénzért cserébe, szerintük sehova se vezet, csak továbbgörgeti a megoldhatatlan gondokat. Ehelyett az egész programot újra akarják tárgyalni. Ez azonban hosszú huzavona lesz

Összeomlás

Az FT szakírója Gideon Rachman úgy látja, hogy ideiglenesen az egész európai baloldal elvesztette a józan ítélőképességét. Ciprasz győzelmét nagy ováció fogadta, egyes cikkek a munkásmozgalom klasszikus hőseihez és a baloldali mártírokhoz hasonlítgatják. Aztán ha a Sziriza próbálkozása elbukik, majd előkerülnek a jól ismert összeesküvés-elméletek: a németek, a bankárok, valamint a CIA okolása a kudarcért. Szó sem esik majd arról, milyen nagy tempóban látott hozzá a görög kormány a pénzügyi összeomlás előkészítéséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.02.01 17:33

@kisutca: " Nagyon kevés embert láttam ténylegesen dolgozni!Nem láttam ideges ,rohanó embereket!"

Mi a francért idegeskedtek volna? A gazdag turisták úgy ahogy eltartották őket. Ezen bevételeik után egy elemző szerint nem, vagy alig fizettek adót...Most úgy gondolják, hogy a németeknek 2 feladatuk van: nyáron odamenni nyaralni és sokat költeni, másodszor rengeteget dolgozni azért, hogy továbbra is megéljenek érdemi munka nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kisutca, 2015.02.01 14:53

Jó párszor voltam már Görögországban,de mindig csodálkoztam,hogy miből is élnek a görög emberek!Mást sem láttam csak naphosszat morzsorgatták a "gyöngyfűzérüket".A hentesnél is volt felakasztva egy fél birka ,de azt egész délelőtt őrizgette a tulaj!Nagyon kevés embert láttam ténylegesen dolgozni!Nem láttam ideges ,rohanó embereket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2015.02.01 11:19

Ha most precedenst teremtenek annak, hogy a hangyák etessék a tücsköket akkor borul az Unió, mivel a franciák, olaszok, spanyolok, kelet európaiak sem fogják fizetni tovább a hiteleket, hanem ők is lambadáznak és statisztikát hamísítanak mint a görögök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2015.02.01 10:39

@na4:Legyen ez az ő dolguk. Amit csináltak egyék meg.
Minket ennek a tizedéért felnégyeltek vagy széttapostak volna már a baráti EU-s tagállamok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.02.01 10:20

Ezt érdemes elolvasni..

http://www.portfolio.hu/gazdasag/het_kokemeny_tevhit_a_gorog_gazdasagrol.209584.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html