Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdasági szakértők tudják, hogy Olaszország következő válsága közeleg, a kérdés csak az, mikor robban ki - kezdi elemzését Marcus Ashworth, a Bloomberg publicistája, aki három évtizeden át dolgozott a bankszektorban és jelenleg a londoni Haitong Securities pénzügyi szolgáltató cég piaci stratégája. A költségvetési deficit kezd kicsúszni a kormány ellenőrzése alól és az Európai Bizottság egy ponton kénytelen lesz ezt szóvá tenni, mivel a hiány átlépheti az eurózóna szabályai szerint megengedett maximumot. A május végi európai parlamenti választásokig persze szemet fog hunyni az EU, ám a kötvénypiaci befektetőknél már megszólaltak az erősödő kockázatokra figyelmeztető riasztócsengők.

Semmi esély

A Bloomberg szakírója semmi esélyét nem látja annak, hogy a 2019-re eredetileg tervezett 2,04 százalékos, majd később 2,4 százalékra emelt GDP-arányos hiánycél teljesüljön. Ezek a számok eleve irreálisak voltak, ám ahogy a gazdaság lassan recesszióba süllyed, még kevésbé látszanak teljesíthetőnek, mivel az emiatt alacsonyabb GDP-hez képest arányában ugyanaz a hiány is magasabb lesz. Ezt a problémát már az Európai Bizottság sem söpörheti a szőnyeg alá.

És akkor ott a másik gigantikus probléma, a GDP 130 százalékát elérő államadósság, ami a görög adat után a második legnagyobb Európában. Várhatóan ez is nőni fog, amivel az ország megerősítheti helyét a legnagyobb állami adósokat felsoroló európai listán. A tartozás értéke 1,6 ezer milliárd euró - a Bloomberg cikkírója szerint nyilvánvaló, hogy ekkora adóssággal nem mehet csődbe az ország, mert az pénzügyi összeomlást okozna egész Európában.

Rossz adatok

Az ipari termelés 2,7 százalékkal hanyatlott márciusban, és semmi jele, hogy ez a folyamat megfordulna. A kormány maga is kénytelen volt 0,2 százalékra mérsékelni idei GDP-növekedési előrejelzését. Ezzel közelebb került a független szakértők várakozásaihoz. Nem csoda, hogy az Európai Központi Bank elemzői kétlik, hogy az uniós gazdaság felpöröghet az év második felében.

A olasz központi bank vezető közgazdásza arra számít, hogy 2020-ban a költségvetési hiány eléri a GDP 3,4 százalékát - azaz meghaladja az EU háromszázalékos limitjét -, ha nem emelik az áfát. A két populista párt támogatását élvező kormány vezetői azonban hallani sem akarnak a rossz hírekről: amikor Giovanni Tria pénzügyminiszter az előbbiekkel összecsengő nyilatkozatot tett, főnökei rövid úton leállították.

Baljós előjel

A tízéves olasz államkötvények kedvelt befektetési célpontok voltak eddig idén, ám az elmúlt napokban a gyengülő kereslet jeleként nőtt a hozamuk. A Bloomberg publicistája elismeri, hogy más országok papírjai is hasonló pályát futottak be és a 2018. első félévi helyzettől még messze vagyunk. Ugyanakkor a befektetők tartanak attól, hogy a Brüsszel és Roma közti akkori vita megismétlődhet. (Az uniós vezetés sokallta az új, populista kormány osztogatási terveit, mert azok miatt felborulhatott a büdzsé egyensúlya, ám az olasz fél makacsul ellenállt annak, hogy változtasson a költségvetésen.) Akkor a tízéves olasz kötvények hozama megjárta a 3,5 százalék feletti szintet.

Az igazán nagy baj akkor következhet be, ha a Moody's hitelminősítő szeptemberben rontja az ország kötvényeire adott Baa3 osztályzatát. Ez ugyanis a befektetésre ajánlott szint alja, ez alatt alatt már csak a bóvli papírok szférája van. Ha az olasz adósság ebbe a mélységbe csúszik, annak a Bloomberg szakírója szerint földrengésszerű következményei lesznek, mert sok intézményi befektető belső szabályzata szerint nem tarthat portfóliójában bóvli kötvényeket. Ezért ki kellene szórnia a piacra olasz államkötvényeit, amelyek nem kellenek senkinek, s így rövid úton eljuthatunk a kormány fizetésképtelenségéhez. A kockázat pedig nő.