Angela Merkel német kancellár az elmúlt napokban besöpört néhány komoly külföldi elismerést, ám valódi politikai súlyáról jobb képet ad majd pártja, a konzervatív CDU jövő heti kongresszusa. Biztosra vehető, hogy számos kisebb csoport készül arra, hogy alaposan beolvasson a pártelnöknek megengedő menekültpolitikája miatt.

Nem fogja őket visszatartani, hogy a Time magazin éppen ezért választotta az év emberének a kancellár asszonyt, aki ennek nyomán besöpörhetett számos gratulációt is: mások mellett Hillary Clintontól, az amerikai demokrata párt várható elnökjelöltjétől és Samantha Powertól, az USA ENSZ-nagykövetétől.

Teherbíró-képesség

A közvélemény-kutatások szerint Merkel a CDU-n belül továbbra is kihívó nélkül a legnépszerűbb vezető, ám sokan igyekeznek elérni, hogy megváltoztatva álláspontját fogadjon egy létszámkorlátot a Németországba érkező menekültekkel kapcsolatban - derül ki a Bloomberg háttérelemzéséből. Az elmúlt napokban derült ki, hogy idén eddig több mint egymillió bevándorló lépett német földre.

Nem csak a bevándorlók, hanem a saját országunk polgárai iránt is felelősséggel tartozunk, akik teherviselő képessége nem határtalan - írták a CDU ifjúsági szervezetének tagjai a kongresszus elé időzített, kétnapos vitájuk után készült nyilatkozatukban. A fiatalok felső korlát bevezetését javasolják, mondván: a jószívűség nem írhatja fölül a reális mérlegelést.

Lobbik

A párton belül két további csoport lobbizik a változtatásért. Az egyik a német kis- és középvállalkozókat, a másik az önkormányzati vezetőket képviselő frakció. Erős szövetségesként számíthatnak Horst Seehoferre, a CDU testvérpártja, a bajor CSU elnökére, aki kedden szólal fel a CDU kongresszusán.

Az elmúlt napokban kiderült, hogy viszonylag éles szembenállását Merkellel nem befolyásolták az EU-török megállapodások a határvédelemről és a menekültek Európán kívüli elhelyezéséről.

Van tartaléka

Ugyanakkor a CSU közvetve erősítette Merkel pozícióját, ugyanis a CDU-ban nem vették jó néven, hogy a bajor testvérpárt múlt havi kongresszusán megdorgálták a kancellárt menekültpolitikája miatt. Angela Merkel tízéves kormányzása alatt olyan nagy politikai tőkét gyűjtött össze, hogy saját pártján belül bőven maradt elmorzsolható népszerűségi tartaléka.

Olyan erősen elkötelezte magát a "káoszövezetekből" érkező menekültek befogadása mellett, hogy aligha hátrálhat ki ebből - véli Andrea Römmele, a berlini Hertie School politikai elemzője.

És úgy tűnik, hogy a kancellár hitelessége egyelőre a német társadalomban is elég erős ahhoz, hogy tovább menjen azon az úton, amelyen elindult. A CDU/CSU blokk csak négy százalékpontot veszített népszerűségéből - 38 százalékra csökkent támogatottsága - a nyár óta az óriási menekültprobléma ellenére.

Nemzetközi tekintély

Merkel bírálói a többségen kívül álló csoportok - mondja Manfred Güllner, a Forsa közvélemény-kutató intézet igazgatója. (Intézete az elmúlt hónapokban kancellár népszerűségének csökkenését mérte.) Politikustársainak többsége sokkal nyíltabb gondolkodású, mint bírálói.

A Time döntése, hogy az év emberének választotta Merkel jókor jött a kongresszus előtt. Ugyanez a helyzet azzal, hogy az amerikai republikánusok legnépszerűbb elnökaspiránsa, a nagyot mondásairól elhíresült, "menekültfaló" Donald Trump, azt nyilatkozta, hogy Merkel lerombolja Németországot.

Mindez éles fénybe helyezi, milyen egyenes, illetve bírálattal vegyes tiszteletet vált ki kancellár politikája külföldön - mondja Güllner. Ezzel kritikusainak is számolniuk kell.