Hamarosan alaposan megszorongathatják Merkelt

Továbbra is folyik a szervezkedés Angela Merkel pártjában a kancellár asszony bevándorlási politikája ellen. A kormánypárt, a CDU jövő heti kongresszusán beolvashatnak vezetőjüknek, igaz, szakértők szerint a többség egyelőre kitart a Merkel mellett.
Napi.hu, 2015. december 13. vasárnap, 09:08
Fotó: Napi.hu

Angela Merkel német kancellár az elmúlt napokban besöpört néhány komoly külföldi elismerést, ám valódi politikai súlyáról jobb képet ad majd pártja, a konzervatív CDU jövő heti kongresszusa. Biztosra vehető, hogy számos kisebb csoport készül arra, hogy alaposan beolvasson a pártelnöknek megengedő menekültpolitikája miatt.

Nem fogja őket visszatartani, hogy a Time magazin éppen ezért választotta az év emberének a kancellár asszonyt, aki ennek nyomán besöpörhetett számos gratulációt is: mások mellett Hillary Clintontól, az amerikai demokrata párt várható elnökjelöltjétől és Samantha Powertól, az USA ENSZ-nagykövetétől.

Teherbíró-képesség

A közvélemény-kutatások szerint Merkel a CDU-n belül továbbra is kihívó nélkül a legnépszerűbb vezető, ám sokan igyekeznek elérni, hogy megváltoztatva álláspontját fogadjon egy létszámkorlátot a Németországba érkező menekültekkel kapcsolatban - derül ki a Bloomberg háttérelemzéséből. Az elmúlt napokban derült ki, hogy idén eddig több mint egymillió bevándorló lépett német földre.

Nem csak a bevándorlók, hanem a saját országunk polgárai iránt is felelősséggel tartozunk, akik teherviselő képessége nem határtalan - írták a CDU ifjúsági szervezetének tagjai a kongresszus elé időzített, kétnapos vitájuk után készült nyilatkozatukban. A fiatalok felső korlát bevezetését javasolják, mondván: a jószívűség nem írhatja fölül a reális mérlegelést.

Lobbik

A párton belül két további csoport lobbizik a változtatásért. Az egyik a német kis- és középvállalkozókat, a másik az önkormányzati vezetőket képviselő frakció. Erős szövetségesként számíthatnak Horst Seehoferre, a CDU testvérpártja, a bajor CSU elnökére, aki kedden szólal fel a CDU kongresszusán.

Az elmúlt napokban kiderült, hogy viszonylag éles szembenállását Merkellel nem befolyásolták az EU-török megállapodások a határvédelemről és a menekültek Európán kívüli elhelyezéséről.

Van tartaléka

Ugyanakkor a CSU közvetve erősítette Merkel pozícióját, ugyanis a CDU-ban nem vették jó néven, hogy a bajor testvérpárt múlt havi kongresszusán megdorgálták a kancellárt menekültpolitikája miatt. Angela Merkel tízéves kormányzása alatt olyan nagy politikai tőkét gyűjtött össze, hogy saját pártján belül bőven maradt elmorzsolható népszerűségi tartaléka.

Olyan erősen elkötelezte magát a "káoszövezetekből" érkező menekültek befogadása mellett, hogy aligha hátrálhat ki ebből - véli Andrea Römmele, a berlini Hertie School politikai elemzője.

És úgy tűnik, hogy a kancellár hitelessége egyelőre a német társadalomban is elég erős ahhoz, hogy tovább menjen azon az úton, amelyen elindult. A CDU/CSU blokk csak négy százalékpontot veszített népszerűségéből - 38 százalékra csökkent támogatottsága - a nyár óta az óriási menekültprobléma ellenére.

Nemzetközi tekintély

Merkel bírálói a többségen kívül álló csoportok - mondja Manfred Güllner, a Forsa közvélemény-kutató intézet igazgatója. (Intézete az elmúlt hónapokban kancellár népszerűségének csökkenését mérte.) Politikustársainak többsége sokkal nyíltabb gondolkodású, mint bírálói.

A Time döntése, hogy az év emberének választotta Merkel jókor jött a kongresszus előtt. Ugyanez a helyzet azzal, hogy az amerikai republikánusok legnépszerűbb elnökaspiránsa, a nagyot mondásairól elhíresült, "menekültfaló" Donald Trump, azt nyilatkozta, hogy Merkel lerombolja Németországot.

Mindez éles fénybe helyezi, milyen egyenes, illetve bírálattal vegyes tiszteletet vált ki kancellár politikája külföldön - mondja Güllner. Ezzel kritikusainak is számolniuk kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Illiberalis, 2015.12.14 12:51

@kasszandra: Bárcsak igazad lenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2015.12.14 12:48

@na4: Be fog következni, szerintem nem kell sokat várni. Hamarabb mint gondolnánk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.12.14 12:11

Nem hiszem, hogy olyan unióba belépésre, még több milliárd euro ajándékozásával sem,
bárki szavazott volna, hogy németország , esetle franciaország a népek feje felett mindenféle fals
humanitárius elvek elepján a fejük felett megkérdezésük nélkül dönthetne, más lenne a helyzet, ha magyar katonák döntenék romba szíriát a mi hibánkból, akkor menekülhetnének hozzánk, de még irak és afganisztán is magának kereste a bajt, ők támadtak meg másokat , ők provokáltak. Merkel még a baloldaliakat is átverte, mikor őrültség támogatására vette rá őket is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.12.13 19:32

@na4:
ahogy az osztályban is a legnagyobb gyereké a felelősség, ha felnőtt nélkül maradnak, úgy az országok között is megvan a rangidős. németországnak igenis foglalkoznia kell a külpolitikával, ahogy az amcsiknak is kutya kötelességük. és pont emiatt nincs belevau joguk sem a ruszkiknak, sem a kínaiaknak. az ensz féle gittegylet csak azért létezik, mert kegyet gyakorolnak a nyugati tagállamok, hogy mások is szóhoz jussanak. láthatóan nem tudnak élni vele, kicsinyes politikai sakkjátszmáikra használják azt a fórumot.

én sem gondolom, hogy merkel jól állt neki a menekültválság megoldásához, de mint a legerősebb európai államnak, megvan a joga, hogy azt tegyen, amit akar. bármikor odamehet viktor a bukszájával és fizetheti a számlát, onnantól majd ő mondja, hogy mi legyen a zene...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.12.13 17:34

Merkelt mielőbb ki kell rúgni, elítélni és be kell börtönözni. Elárulta, kiszolgáltatta, káoszba döntötte Németországot, az EU-t. Erre senki nem hatalmazta fel. Neki Németország problémáit kell megoldania, nem a Közel Keletét. Németországra esküdött fel és nem Szíriára. Hazaáruló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html