Hamarosan eldőlhet, kik lesznek az uniós vezetők

Rendkívüli csúcstalálkozót tarthatnak július közepén az Európai Unió tagállamainak vezetői, hogy határozzanak arról, kik töltsék be a többi csúcspozíciót az Európai Bizottság elnökének kiválasztása után. Enda Kenny ír miniszterelnök a július 17-i időpontot nevezte meg a néppárti állam- vagy kormányfők találkozóján, a flandriai Kortrijkben.
MTI, 2014. június 26. csütörtök, 18:14
Fotó: Reuters

A szocialista állam- vagy kormányfők találkozóján, az uniós csúcs előtt Francois Hollande francia elnök a bizottság következő elnökének kiválasztásáról azt mondta: először a programot és a követendő irányokat kell megvitatni, és csak aztán kiválasztani a megfelelő személyt.

Az Ypres közelében, Elverdingében tartott szociáldemokrata csúcs előtt a francia államfő arról beszélt, hogy nem személyekhez ragaszkodik, hanem ahhoz az elképzeléséhez, hogy milyennek kell lennie Európának. Az EP-választás eredménye Hollande szerint azt jelenti, hogy a lakosság azt várja, hogy az EU nagyobb hangsúlyt fektessen a munkahelyteremtésre és a növekedés előmozdítására.

Az uniós államháztartási szabályok rugalmasabb értelmezése mellett kardoskodó olasz miniszterelnök, Matteo Renzi a csúcstalálkozó előtt úgy nyilatkozott: az uniós vezetők elé kerülő szövegtervezet, amely éppen erről szól, előrelépésnek tekinthető, de még finomhangolásra szorul.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke kezdeményezte, hogy a júniusi uniós csúcs első napját a flandriai Ypres-ben megemlékezéssel, majd munkavacsorával töltsék az Európai Tanács tagjai. A város környékén az első világháborúban több csatát is vívtak, itt vetettek be először vegyi fegyvereket, és a környéken több tízezren lelték halálukat, a legtöbben brit katonák voltak.

eu
HOZZÁSZÓLÁSOK