Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit gazdaság "erős" és egyre vonzóbb a külföldi befektetők szemében - jelentette ki Theresa May Nagy-Britannia miniszterelnöke reagálva arra, hogy egy gazdaságkutató intézet szerint a Brexit-szavazás következében 25 milliárd fontos (31 milliárd dollár) lyuk keletkezhet az ország költségvetésén.

Az európai uniós kilépés a lehetőségek tárházát nyitja meg a gazdaság előtt - tette hozzá a Bloomberg tudósítása szerint a londoni kormány vezetője, aki éppen Indiában tárgyal. Sok ottani vállalkozó keresi a lehetőséget, hogy Nagy-Britanniában üzleteljen, mert stabilnak látják a szigetország gazdaságát.

Az erő részletei

Ne felejtsük el, hogy a gazdasági alapjai erősek, a költségvetési deficitet a kétharmadára csökkentettük és továbbra sem akarunk erőnkön felül költekezni. Az elmúlt hetekben jöttek kedvező adatok, például az idei GDP-növekedést magasabbra várják a szakértők, mint korábban - részletezte véleményét May.

A miniszterelnök a londoni Institute for Fiscal Studies (IFS) független gazdaságkutató intézet jelentésére reagált, amely szerint a Brexit-folyamat néhány éven belül felborítja a brit költségvetést. A szakértők úgy látják, hogy 31 milliárd font adóbevétel esik ki, amellyel szemben csak hatmilliárdos megtakarítást hozhat, ha az Egyesült Királyság nem járul hozzá az EU büdzséjéhez.

Plusz helyett mínusz

Az így keletkező 25 milliárdos bevételkiesés miatt a 2019-2020-as években 14,9 milliárd font hiány jelentkezhet a büdzsében, szemben azzal a 10,4 milliárdos többlettel, amelyet márciusban - a júniusi függetlenségi népszavazás előtt három hónappal - George Osborne korábbi pénzügyminiszter tervezett.

A kutatók a pénzügyi tárca jelenlegi vezetője, Phililp Hammond november végén esedékes programbeszéde elé időzítették a jelentésüket. Hammond ebben vázolja, milyen pénzügyi pályát képzel el a következő négy évre.

Bármilyen költségvetési ösztönző program indítása azzal a kockázattal jár, hogy 2020 után komoly megszorításokat kell bevezetni az állami költekezés okozta lyuk betömésére - figyelmeztetett Thomas Pope, az IFS elemzője.

Hiányozni fognak

Hammond gazdaságpolitikai koncepciójából egyelőre annyi derült ki, hogy le akarja dolgozni a költségvetési deficitet, azaz nem akarja teljesen feladni ezt a célt.

Ugyanakkor, ha sikerülne is kiegyensúlyozni a bevételeket és a kiadásokat, és ezt tartani 2020-2021-ig, akkor sem csökkenne az államadósság a GDP 40 százaléka alá a 2040-es évekig - vélik az IFS szakértői. A 2008-2009-es pénzügyi válság előtt ez alatt a szint alatt volt az adósság.

Hiányozni fog

A konzervatív kormány nem érte el a maga elé tűzött fiskális célokat, ezért Hammondnak óvatosan kellene újakat kitűznie - vélik a kutatók. A jó költségvetési célok ismérve, hogy óvatosak és rugalmasak - hangsúlyozzák IFS jelentésének készítői hozzátéve, hogy vissza kéne térni Osborne korábbi céljához, miszerint a hitelfelvételnek nem szabad meghaladnia a befektetéseket.

A kutatók azt is leszögezik, hogy a bevándorlás várható csökkenése és a kamatok szintén várható emelkedése ugyancsak hozzájárul a költségvetési gondokhoz. És ez a gond még a jelenlegi - 2015 májusában kezdődött - parlamenti ciklusban jelentkezni fog.

Beszállnak a skótok

A skót kormány jogi szakszóval beavatkozóként beszáll abba a perbe, amelyben azt akarják kimondatni a bírósággal, hogy a brit parlament hozzájárulása nélkül nem lehet elindítani Nagy-Britannia kilépési procedúráját az EU-ból - jelentette be Nocila Sturgeon Skócia első minisztere. Szerinte még a skót parlament hozzájárulása is szükséges, mert a Brexit egyebek mellett érinti azokat a jogokat, amelyek az elmúlt évtizedekben a központi hatalomtól Skóciához kerültek. London szerint a népszavazás döntése alapján a kormánynak joga van megindítani a válási folyamatot.