Hamarosan nagy tervvel rukkol elő a görög kormány

Görögországnak nincs rövid távú likviditási problémája - közölte szombaton Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter, aki azt is hozzátette: Görögország a jövő héten bemutatja az EU-s partnereinek az új adósságegyezségről szóló árfogó tervét.
Napi.hu, 2015. február 7. szombat, 20:56
Fotó: Reuters

Athén új baloldali kormánya elutasítja az EU/IMF mentőcsomag által az országra erlőltetett megszorításokat, ehelyett egy "áthidaló megoldást" szeretne arra az időre, amíg az új tervben megállapodnak.

Egy átfogó megoldást fogunk szerdán bemutatni - mondta Varufakisz a Reuters szerint, utalva ezzel a jövő heti brüsszeli pénzügyminiszteri találkozóra. A görög pénzügyminiszter egy kormányülésre ment, ahol azt az átfogó javaslatot dolgozzák ki, amelyet Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vasárnap a parlament elé tár.

Pénteken Jeroen Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke arra figyelmeztetett, hogy Görögországnak február 16-ig kell kérnie a reformprogramért cserébe adható hitel meghosszabbítását annak érdekében, hogy az euróna továbbra biztosítani tudja az ország pénzügyi támogatását.

A Reuters ugyanakkor rámutat, hogy ez a 7,2 milliárd eurós hitelrészlet viszont történetesen annak a jelenlegi mentőprogramnak meghosszabbítását is jelenti, amelyet a hozzá kapcsolt megszorítások miatt elutasít az új görög kormány.

Görögországnak februárban mintegy 2 milliárd eurós kamatkifizetése, márciusban pedig 1,5 milliárd eurónyi IMF-hitel törlesztése esedékes. Ezek miatt merültek fel olyan aggodalmak, hogy az országnak likviditási problémái lehetnek - sőt pénteken a gazdasági miniszter is arról beszélt a WSJ-nek, hogy heteken belül elfogyhat Görögország pénze -, de ezt cáfolta szombaton a pénzügyminiszter-helyettes is.

A tárgyalások időtartama alatt, nem lesz likviditási probléma - mondta Dimitrisz Madrasz a Mega TV-nek, ugyanakkor azt is hozzátette: ez nem jeleti azt, hogy utána lesz probléma.

Arra a kérdésre, hogy Görögországnak lehet-e likviditáshiánya, amennyiben a tárgyalások májusig elhúzódnak, a miniszterhelyettes közölte: nem számít arra, hogy a tárgyalások olyan hosszú ideig elhúzódnának. "Amennyiben mégis, találunk pénzt" - hangsúlyozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.02.08 16:56

Görögök 70 éve élnek szabadon, saját akaratuk szerint, ide jutottak. Legutóbb még olimpiát akartak, bele is fulladtak, azóta nincs megállás.
Most a helyzet, hogy mint a bevásárlóközpont előtt a koldusok, különféle pénzkicsaló mondatokat hallunk tőlük. Lehet, hogy nem tehetnek róla, de minek a 13. havi nyugdíj ott?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Flexmaster, 2015.02.08 09:53

ilyen egy rossz hazassag. a valasig bizunk benne hogy a masik valtozni fog. Azutan kiderul hogy hogy a masik csak anyagi erdekbol lepett bele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.02.07 22:32

Szánalmas. Ezek még mindig azt hiszik, hogy ök osztják a lapot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html