Hamarosan vége a politikusok potyázásának?

Az idei év első első három hónapját követően már az egész világra vonatkozó előrejelzéseket lefelé módosították. A Saxo Bank befektetési szakértői szerint a világ egy olyan 2013-as év elé néz, ami kívülről nézve a 2011 és 2012-es év tükörképe lesz, egy különbséggel: szeptemberben német választások lesznek - áll a bank második negyedéves kilátásokra vonatkozó elemzésében.
NAPI, 2013. április 10. szerda, 13:28
Fotó: Napi.hu

Az alacsony növekedés miatt Európában fokozódni fognak a társadalmi és politikai feszültségek, ahogy ez a legutóbbi ciprusi mentőcsomag esetében is látható volt - és amelynek eredményeként végül is mindenki vesztett: a betétesek, a trojka, és az eurózóna vezetése - miután minden remény szertefoszlott azzal kapcsolatban, hogy az eurózónának bármilyen más valós terve lenne a válság kezelésére, mint az eseti megoldások - olvasható a Saxo Bank elemzésében.

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a politikai konszenzusokkal vásárolt időből lassan kifutunk, amint a döntéshozókra egyre nagyobb nyomás nehezedik amiatt, hogy a már tolerálhatatlanul magas és tovább növekvő munkanélküliséggel és a gazdasági növekedés hiányával, valamint a gazdaságokat előrébb vivő reformok elmaradásával kezdjenek valamit.

A bank TradingFloor.com-on megjelent második negyedévre vonatkozó elemzésében a főbb eurózónás gazdaságok, az Egyesült Királyság és az USA gazdaságának összehasonlításából kiderül, hogy az USA Olaszország és Spanyolország után a harmadik volt tavaly az állami szektor kiadásainak csökkentésében, míg az Egyesült Királyságban, Franciaországban, és Németországban emelkedtek ezek a kiadások.

A közkiadások visszaesése ellenére a bank folytatódó mérsékelt növekedéssel számol az USA-ban: a tavalyi 2,1 százalék után 2 százalékos ütemmel számolnak 2013-ra, 2014-re pedig 3 százalékos növekedést prognosztizálnak a bank szakértői. Az eurózónában ehhez képest viszont továbbra is a recesszió folytatódásával számolnak az elemzők.

A Saxo Bank szerint az EU gazdasági aktivitása 2013-ban 0,3 százalékkal csökken a tavalyi 0,5 százalékos visszaesés után, miközben a munkanélküliség az idén átlagosan 12 százalék feletti szintre emelkedik. A gazdasági pangás miatt az infláció is mérsékelt marad. Olaszország és Spanyolország gazdasága továbbra is gyengélkedni fog, de a francia gazdaság az, ami a leginkább foglalkoztatja most a bank stratégáit, miután a francia kormány halogatja a szükséges reformok bevezetését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.04.10 13:32

Meddig tart még a döglődés Uraim?...Nem kellene elkezdeni dolgozni ,normális döntéseket hozni....,piálás ,csajozás helyett...mondjuk kis unortodox ötleteket bevezetni..?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html