Hamisítják az eurót - csak óvatosan Szlovákiában!

Látványosan nőtt a hamis euróbankjegyek száma Szlovákiában az elmúlt év második felében. A legnagyobb gondot a simlis 50 eurósok jelentik, ezek adják a hamis bankók majdnem felét.
Barabás Júlia, 2017. január 30. hétfő, 13:15
Fotó: Napi.hu

Szlovákiában az elmúlt év második felében látványosan nőtt a hamis euróbankjegyek száma - idézte a pozsonyi új szó a jegybank jelentését. Júliustól az év végéig 1346 hamis euróbankjegyet foglaltak le, nagyjából a negyedével többet, mint az előző év azonos időszakában.

A hamis bankjegyek többsége 50 eurós volt, arányuk elérte a 47 százalékot. A második helyen a 20 eurós található, kicsit magasabb, mint 20 százalékos aránnyal. Ugyanakkor hamis euróérméből csaknem a harmadával kevesebbet, 638-at foglaltak le 2016 második felében. Az érmék közül a kéteuróst hamisítják a leggyakrabban, ezek adják hamisítványok a  kétharmadát.

A hamis bankjegyeket sokszor tapintással is fel lehet ismerni, az érmékhez viszont érdemes mágnest magával vinnie a vásárlóknak. Az igazi egy- és kéteurósok közepét vonzza a mágnes, a hamisakét nem.

HOZZÁSZÓLÁSOK