A francia és a német kormány újra kívánja tárgyalni az Egyesült Államokkal a biztonsági együttműködés szabályait, ami teljes egyetértésre talált az Európai Unió csúcsértekezletén. Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő a decemberi uniós csúcsra áll elő ezzel kapcsolatos javaslatával, más országok szabadon csatlakozhatnak a kezdeményezéshez - jelentette ki Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke a kétnapos értekezlet első napja után.

Miután a napokban kiderült, hogy az amerikai belbiztonsági hivatal (NSA) minden bizonnyal lehallgatta Merkel mobilját is, továbbá hogy több mint hetvenmillió francia telefonhívásból is adatokat gyűjthetett a múlt év végén, ez év elején, további hasonló információk láttak napvilágot. A brit Guardian az NSA-tól kiszivárgó dokumentumokra hivatkozva arról írt, hogy a hivatal a világ 35 vezetőjén tartotta rajta a szemét, az olasz L'Esresso pedig azt jelentette, hogy az amerikai és brit titkosszolgálat az olasz telefon- és internetforgalmat monitorozta.

Felháborító, de...

Merkel elismételte a csúcs előtt elmondott szavait, miszerint tűrhetetlen, hogy baráti országok egymás után kémkedjenek. Csatlakozott hozzá francia, svéd és olasz kollégája, Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter pedig kijelentette, hogy újra kell építeni a bizalmat az USA és európai szövetségesei között.

Ugyanakkor a német kancellár elutasította azt a javaslatot, hogy válaszul a kémkedésre függesszék fel az amerikai-európai szabadkereskedelmi tárgyalásokat - jelentette a BBC brüsszeli tudósítója. Ezt a brit delegáció állítólag megkönnyebbülve vette tudomásul.

Mi legyen a bevándorlókkal?

A mai nap fő témája a bevándorlás ügye lesz. Maria Nicolini, az olaszországi Lampedusa szigetének polgármestere Brüsszelbe utazott, hogy személyesen számoljon be az Észak-Afrikából induló menekülteket érő sorozatos tragédiákról. Az elsüllyedő hajók halott utasainak egy részét Lampedusában vetette partra a tenger. A polgármester segítséget próbál szerezni a helyzet kezeléséhez.

Az Európai Bizottság további hozzájárulást kért a tagországoktól. Ebből erősíthetnék járőrözést a Frontex program keretében, javíthatnák a kiinduló országokkal, elsősorban Líbiával kialakított együttműködést, új lehetőségeket nyithatnának a bevándorlás előtt és egyenlőbben oszthatnák el ennek terheit az uniós tagországok között. Szakértők szerint az európai vezetők ígéretet tesznek az együttműködés javítására, de több pénzt egyelőre nem adnak.