Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ZEW kedden közölte, hogy a megkérdezett német pénzügyi elemzők és intézményi befektetők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató gazdasági hangulatindex értéke 6,6 ponttal mínusz 17,5 pontra javult novemberben.

A jelentős javulás dacára ez az érték messze elmarad a 22,5 pontos hosszú távú átlagtól, ugyanakkor kedvezőbb a mínusz 25,0 pontos várakozásoknál.

Jelentősen romlott viszont a németországi aktuális állapotot megítélése: az ezt tükröző index értéke 12,9 ponttal, 45,3 pontra esett, ami szintén sokkal rosszabb az enyhe romlást valószínűsítő 55,8 pontos várakozásnál - írta az MTI.

Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex 1,0 ponttal, mínusz 21,0 pontra emelkedett novemberben. Szakértők mínusz 23,2 pontot valószínűsítettek az októberi mínusz 22,0 pont után. Az aktuális üzleti környezet megítélése 6,1 ponttal 12,1 pontra süllyedt, miközben az inflációs várakozások jelentősen csökkentek, a mutató 19,5 ponttal 6,0 pontra esett vissza.

Bár a várakozások javulása üdvözlendő, nem szabad ennek jelentőségét túlértékelni. Mind Németország, mind az euróövezet jelenlegi gazdasági helyzetének megítélése drámai mértékben romlott, ami azt jelzi, hogy viszonylag gyengén növekszik a gazdaság a negyedik negyedévben. Ráadásul továbbra is fennállnak a nemzetközi kereskedelmi viták és a brexit miatti bizonytalanságok, amelyek különösen negatív hatást gyakorolnak a magánbefektetésekre és Németország exportjára - kommenált Achim Wambach, a ZEW elnöke.