Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (EcFin) által pénteken kiadott jelentése szerint az euróövezetben szeptemberben 1,4 ponttal, 101,7 pontra esett a fogyasztóknak a gazdaságba vetett bizalmát tükröző gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) értéke - írta az MTI.

Elemzők jóval kisebb visszaesésre, 103,0 pontos értékre számítottak az augusztusi 103,1 pont után. A szeptemberinél rosszabb értéket legutóbb 2015 februárjában mértek.

Az elmúlt egy évben május kivételével minden hónapban romlott a gazdasági hangulat, újabb erős figyelmeztető jelzést küldve az alacsony növekedési ütemmel és nyomott inflációval küzdő euróövezet gazdaságának állapotáról.

Az Európai Unióban 1,4 ponttal kereken 100 pontra - a hosszú távú átlag értékére - süllyedt az idei év kilencedik hónapjában a gazdasági hangulatindex.

A gazdasági hangulatindex hosszú távú átlaga 100 pont minden tagállam esetében. A 100-nál magasabb pontszám a gazdaságot derűlátóan megítélők túlsúlyára utal, az alacsonyabb viszont borús kilátásokat tükröz.

Erősödött a borúlátás

Az euróövezetben a gazdasági hangulatot leginkább az rontotta, hogy felerősödött az ipari szereplők borúlátása, mivel az exportvezérelt vállalatokat keményen sújtják a globális kereskedelmi feszültségek. A szolgáltatási ágazatban viszont javult a hangulat, ami enyhítheti azokat a félelmeket, hogy a feldolgozóipar gyengesége átterjed az euróövezet legnagyobb gazdasági szektorára.

A 19 tagú euróövezetben az ipari bizalmi index 3 ponttal, mínusz 8,8 pontra, több mint hatéves mélypontra süllyedt, távolodik a hosszú távú átlagot jelentő mínusz 5,5 ponttól. Elemzők mínusz 6,0 pontot vártak. A csökkenés alapvetően arra vezethető vissza, hogy meredeken, mínusz 11,2 pontról mínusz 15,6 pontra - 2012 októbere óta a legalacsonyabb szintre - zuhant a bizalom a legnagyobb euróövezeti gazdaság Németország iparában.

Németországban 2013 júniusa óta először a 100 pontos hosszú távú átlag alá - 100,6 pontról 99,4 pontra - esett a gazdasági hangulatindex értéke a harmadik negyedévet záró hónapban.

Az euróövezetben a szolgáltatások bizalmi indexe három hónap után először enyhén emelkedett, 0,3 ponttal 9,5 pontra. Elemzők 9,3 pontra számítottak. A fogyasztási bizalmi index értéke 0,6 ponttal, mínusz 6,5 pontra javult, míg az építőipari 0,1 ponttal 3,8 pontra, a kiskereskedelmi pedig 0,5 ponttal pedig 0,1 pontra süllyedt.

A magyarországi ESI értéke 107,2 pontra mérséklődött az augusztusi 111,8 pontról. Az alindexek közül a szolgáltatásoké 4,6 pontról 0,2 pontra, az ipari 4,5 pontról mínusz 1,4 pontra, a kiskereskedelmi pedig 3,1 pontról mínusz 1,5 pontra esett, míg az építőipari 16,9 pontról 18,1 pontra emelkedett. A fogyasztói bizalmi mutató mínusz 2,1 pontról 0,2 pontra javult.