A németországi TUI Alapítvány megbízásából készített felmérést hatezer fiatal online kérdőíves megkérdezésével, 2017. február 16. és március 3. között végezték Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

A kutatás szerint a fiatalok szemében az EU inkább egy adminisztratív apparátus, mintsem egy olyan közösség, ahol a dolgokat alakítani és megváltoztatni lehet.

Erősödik az euroszkepticizmus

A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy bár egyetlen országban sincsenek többségben azok, akik az EU elhagyása mellett állnának, de átlagosan a válaszadók 21 százaléka szeretné, ha az országa elhagyná az EU-t és majdnem 40 százalék (Görögországban 60, az Egyesült Királyságban 44 százalék) szeretné, ha az EU visszaadná a nemzeti kormányoknak a hatalmat.

A megkérdezett fiataloknak 52 százaléka gondolja úgy, hogy a demokrácia a kormányzás legjobb formája. A kutatásban a franciaországi, olaszországi és lengyelországi résztvevőknek pedig kevesebb mint fele osztja ezt a véleményt. A TUI ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy ezekben az országokban erős a demokráciát kritizáló populista mozgalmak jelenléte. Németországban a fiatalok 62 százaléka tartja a demokráciát a legjobb kormányzási formának, de minden válság és nehézség ellenére ebben a kérdésben a demokrácia bölcsőjének tartott Görögország viszi a prímet, ahol a fiatalok 66 százaléka vélekedett így.

Jobban fognak élni, mint a szüleik?

Beszédes az is, hogy a megkérdezett fiataloknak alig több mint negyede gondolja úgy, hogy magasabb életszínvonalat tud elérni, mint a szüleik. A válaszadók több mint fele (52 százalék) pedig egyáltalán nem optimista ebben a kérdésben és romlást feltételez.

Talán nem meglepő, hogy az euroszkeptikus fiatalok gazdaságilag nagyobb nyomás alatt vannak, mint az EU-t támogatók, és sokkal szkeptikusabbak a jövőjükkel kapcsolatban is. Míg az EU-pártiak 74 százaléka optimista a jövőjét illetően, addig a kilépést szorgalmazóknak csak 66 százalékáról mondható ez el.

Az euroszkeptikusok a saját gazdasági helyzetüket rosszabbnak látják, mint az EU-pártiak, viszont érdekes, hogy a legnagyobb euroszkeptikusok elkölthető jövedelme nem kevesebb, mint az EU-pártiaké.

A globalizáció és a digitalizáció kérdését is más szemüvegen keresztül látják az EU-pártiak és az EU-ellenesek. Előbbieknek például 53, utóbbiaknak 28 százaléka látja a globalizációt lehetőségnek. A nyitott határok esetében ez az arány 63 illetve 34 százalék.

Már nem magától értetődő

Thomas Ellerbeck, a TUI kuratóriumának elnöke szerint a felmérés eredménye azt mutatja, hogy az európai értékek összetartó ereje már régóta magától értetődőnek vett. Az európai fiatalok körében végzett kutatás azt mutatja, hogy ez a nyilvánvalóan magától értetődő állapot már nem áll fenn - emelte ki.