Hány fiatal lépne ki az EU-ból? - Elgondolkodtató számok egy friss felmérésből

A 16-26 éves fiatal európaiak mintegy háromnegyede gondolja úgy, hogy az Európai Unió középpontjában nem a közös értékek, hanem sokkal inkább a gazdasági együttműködés áll - derül ki a YouGov friss elemzéséből.
Szabó Zsuzsanna, 2017. május 4. csütörtök, 17:36
Fotó: MTI/EPA

A németországi TUI Alapítvány megbízásából készített felmérést hatezer fiatal online kérdőíves megkérdezésével, 2017. február 16. és március 3. között végezték Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

A kutatás szerint a fiatalok szemében az EU inkább egy adminisztratív apparátus, mintsem egy olyan közösség, ahol a dolgokat alakítani és megváltoztatni lehet.

Erősödik az euroszkepticizmus

A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy bár egyetlen országban sincsenek többségben azok, akik az EU elhagyása mellett állnának, de átlagosan a válaszadók 21 százaléka szeretné, ha az országa elhagyná az EU-t és majdnem 40 százalék (Görögországban 60, az Egyesült Királyságban 44 százalék) szeretné, ha az EU visszaadná a nemzeti kormányoknak a hatalmat.

A megkérdezett fiataloknak 52 százaléka gondolja úgy, hogy a demokrácia a kormányzás legjobb formája. A kutatásban a franciaországi, olaszországi és lengyelországi résztvevőknek pedig kevesebb mint fele osztja ezt a véleményt. A TUI ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy ezekben az országokban erős a demokráciát kritizáló populista mozgalmak jelenléte. Németországban a fiatalok 62 százaléka tartja a demokráciát a legjobb kormányzási formának, de minden válság és nehézség ellenére ebben a kérdésben a demokrácia bölcsőjének tartott Görögország viszi a prímet, ahol a fiatalok 66 százaléka vélekedett így.

Jobban fognak élni, mint a szüleik?

Beszédes az is, hogy a megkérdezett fiataloknak alig több mint negyede gondolja úgy, hogy magasabb életszínvonalat tud elérni, mint a szüleik. A válaszadók több mint fele (52 százalék) pedig egyáltalán nem optimista ebben a kérdésben és romlást feltételez.

Talán nem meglepő, hogy az euroszkeptikus fiatalok gazdaságilag nagyobb nyomás alatt vannak, mint az EU-t támogatók, és sokkal szkeptikusabbak a jövőjükkel kapcsolatban is. Míg az EU-pártiak 74 százaléka optimista a jövőjét illetően, addig a kilépést szorgalmazóknak csak 66 százalékáról mondható ez el.

Az euroszkeptikusok a saját gazdasági helyzetüket rosszabbnak látják, mint az EU-pártiak, viszont érdekes, hogy a legnagyobb euroszkeptikusok elkölthető jövedelme nem kevesebb, mint az EU-pártiaké.

A globalizáció és a digitalizáció kérdését is más szemüvegen keresztül látják az EU-pártiak és az EU-ellenesek. Előbbieknek például 53, utóbbiaknak 28 százaléka látja a globalizációt lehetőségnek. A nyitott határok esetében ez az arány 63 illetve 34 százalék.

Már nem magától értetődő

Thomas Ellerbeck, a TUI kuratóriumának elnöke szerint a felmérés eredménye azt mutatja, hogy az európai értékek összetartó ereje már régóta magától értetődőnek vett. Az európai fiatalok körében végzett kutatás azt mutatja, hogy ez a nyilvánvalóan magától értetődő állapot már nem áll fenn - emelte ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2017.05.04 22:43

@waszabi: ilyen erővel idézhette volna a 100 évvel ezelőtti világot is, amikor Európa volt a világ közepe és az európai országok a növekedés motorjai, a világgazdaság vezető hatalmai - egyenként és egymás ellenében, mert hol volt még akkor az EU! Egyébként összességében is az az igaz, hogy Európa úgy vált a világ közepévé, hogy közben országai folyamatosan versenyeztek, sőt, háborúztak egymással.

Az EU pedig legfeljebb lassította az európai országok gazdasági hanyatlását, de nem állította meg. A világ ma is elhúz Európa mellett, Ázsia és Amerika gyorsabban növekszik nálunk. Ma még a világ 10 legnagyobb gazdaságából 5 európai, a jelenlegi trendek mellett marad 1, azaz egy 2050-re a top 10-ben.

Szóval kicsit máshogy fest a valóság
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2017.05.04 22:27

Persze. Mert nem tudják mekkora szopás volt az európai országokban az élet, amíg el nem kezdték építeni az EGK-t, az EU elődjét. Mindennapos sztrájkok, tüntetések, helyi terrorista csoportok akciói. Nem tanulnak törit, ezért nem tudják, hogy az EU ma is sokkal jobb hely, mint mondjuk a '70-es években volt. Világgazdaságilag az európai országok szoptak, mint a torkos borz, amíg meg nem alakult az EU. Németországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának nem csak Japánnak és az USA-val kellett gazdaságilag versenyeznie, hanem egymással is. Ma meg világgazdasági tényező az EU. Csak éppen sok benne a beteg ember. Sokan rövidlátóak, mások meg demenciában szenvednek - elfelejtették, milyen volt előtte. Az elmebetegekről nem is beszélve...hiába, az egészségügyi ellátáson van még mit javítani itt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html