Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mást sem csináltunk mostanáig, mint a szárazságra panaszkodtunk és arra, hogy e miatt minden szezonális áru drága lesz - idézte a gazeta.p Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt annak kapcsán, hogy immáron azért szurkolnak Lengyelországban, hogy végre elálljon a szűnni nem akaró égi áldás.

A Vízgazdálkodási és Meteorológiai Intézet napok óta nyomja a riadócsengőt az intenzív esőzések és a viharok miatt, amelyek Lengyelország déli részére csaptak le. Árvíz fenyegeti az ország hat déli vajdaságát: a dél-sziléziai, a sziléziai, az opolei, a lódzi és még más vajdaságok járásai is veszélyben vannak.

A helyzet a Tátrában lévő helyiségek esetén lehet a legrosszabb, ahol az előrejelzések szerint 120 mm esőre lehet számítani. A lengyel kormánypárt és az ellenzék egyaránt felfüggesztette európai parlamenti kampányát ezeken a területeken.

Szlovákia, Románia

Nem jobb a helyzet a határ túloldalán sem: a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szintén figyelmeztetést adott ki a heves esőzések miatt. Pozsony, Besztercebánya, Trencsén, Nyitra és Nagyszombat megyében 50-70 mm csapadékra számítanak, ezért adtak ki elsőfokú riasztást. Még rosszabb lehet a helyzet Eperjes és Zsolna megyében, ahol akár 100 mm eső is eshet.

Kelet felé mozdulva azt láthatjuk, hogy az erdélyi vidék és a Partium sem ússza meg szárazon a mostani időszakot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Arad, Bihar és Hunyad megyében viharos szélre és nagy záporokra kell számítani, a lezúduló csapadék mennyisége 15-20, helyenként 25 lehet négyzetméterenként.

Már korábban árvízveszélyt jelentettek Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból. Elfordult, hogy turisták is bajba kerültek. Csehországban hasonló a helyzet: az árvízvédelmi hatóság jelezte, hogy a folyók elérték az árvízhez közeli szintet. Ugyanakkor a száraz tél és március, illetve április miatt a szakértők még mindig az aszályt tartják a nagyobb gondnak.