Harcban áll Európáért Putyin "vörös hadserege"

Számos fronton folyik a harc Európa gázellátásért, a vehemens küzdelemben egyesek közvetlen összefüggést látnak az orosz fegyverkezési kiadások növekedése és a Gazprom európai gázeladásiból származó költségvetési bevételek között.
Barabás Júlia, 2017. április 30. vasárnap, 19:32
Fotó: Reuters

Összefüggést vél felfedezni a Gazera Wyborcza című lengyel lep két látszólag teljesen független hír között. Az egyik szerint öt nyugat-európai vállalat beszáll az Oroszországot és Németországot összekötő északi áramlat csővezeték második ütemének finanszírozásába, a másik, hogy Oroszország a harmadik a világon a katonai kiadások terén.

A Balti-tenger fenekén  húzódó csőkígyó lefektetése több száz millió eurót kapott a beszálló cégektől, amivel tehermentesítik a beruházó Gazpromot és annak fő részvényesét, Oroszországot. És nem a pénz a lényeg. A német, osztrák, francia és holland konszernek beszállásukkal támogatják Moszkva gázexportterveit, amely nagy ellenállást váltott ki Európa keleti felében.

Nincs rá szükség

A német BASF és Uniper, az osztrák OMV, a francia Engie és a holland-brit Shell lojálisabb a Gazprommal, mint az uniós tagállamok  jelentős részével - véli a lengyel gazdasági lap. Az EU kelet-közép-európai tagországai szerint az északi áramlattal az orosz exportőr kiiktatja az Ukrajnán és rajtuk keresztül vezető tranzitot, így komoly bevételektől esnek el. Főként a kijevi kormánynak fog hiányozni minden dollár. Az európai szolidaritás nevében elvárnák, hogy a nyugat-európai országok álljanak el az északi áramlat megépítésétől.

Románia "elesett"
Kellemetlen következménnyel járt, hogy április 1-jétől a nagykereskedelemben megszűnt a hatósági gázár Romániában - derül ki a Maszol cikkéből. Az intézkedés csak a hazai kitermelőket, a Romgazt és az OMV Petromot érinti, az importgázt nem. Azt korábban is világpiaci áron szerezték be.

A hazai kitermelők túladóztatása, a kőolaj és a földgáz világpiaci árának csökkenése és a belföldi készletek jellege miatt az importgáz jóval olcsóbb a Romániában felszínre hozottnál, így a változtatás az orosz exportőr, a Gazprom malmára hajtotta a vizet. A télen arra is volt példa, hogy az orosz óriás 33 százalékkal olcsóbban szállított helyi versenytársainál.

Az országot elárasztó olcsó gáz hatására, a két fő belföldi kitermelő kénytelen volt visszafogni tevékenységét. A Romgaz 24 százalékkal csökkentette kitermelését az egy évvel korábbihoz képest, aminek következtében árbevétele 16 százalékkal esett. Az OMV Petromnál 2,5 százalékkal mérséklődött a kitermelés.

A Gazprom és a nagyvállalatok közös nyilatkozatukban azt írták, hogy az új vezeték jól fogja segíteni az EU importszükségleteinek kiszolgálását, és ezzel javítja az európai energiaellátás biztonságát. Ugyanakkor ha az EU-nak növelnie is kellene a gáz importját Oroszországból, ez nem követeli meg új gázvezeték építését - véli a lengyel lap.

Putyin lovassága

A stockholmi SIPRI intézet jelentése szerint Moszkva tavaly hat százalékkal növelte fegyverkezési kiadásait. Ezen a téren csak az USA és Kína előzte meg Oroszországot. Ez azt jelenti, hogy a Kreml továbbra sem sajnálja a pénzt a hadseregre, annak ellenére, hogy a viszonylag alacsony a kőolajárak miatt kevesebb volt a költségvetési bevétel és hanyatlott az átlagemberek reáljövedelme.

Az orosz büdzsé egyik legfontosabb forrása a gázexport. A Gazprom 30 százalék exportvámot fizet európai kivitele után, ehhez jönnek az adók és az utóbbi években a vállalatóriás még extraösszegekkel is hozzájárult a büdzsé lyukainak betöméséhez. Más szóval a nyugati cégek Gazpromhoz kerülő pénzei közvetve támogathatják az orosz fegyverkezési terveket. Ezért mondta az EU volt biztosa, Günther Oettinger, hogy a Gazprom Putyin vörös hadserege.

Lengyel ellentámadás
Lengyelországban két olyan lehetőséget is mérlegelnek, amellyel biztosan borsot törnének az oroszok orra alá. Az egyik az Ukrajnába irányuló gázexport növelése. A lengyel PGNiG energiaszolgáltató vállalat jelenleg évi egymilliárd köbméter gázt exportál Ukrajnába. Ha ezt a mennyiséget bővíteni akarják, akkor új gázvezetéket kell lefektetni a két ország között - írta a Biznes.Alert.pl portál. A beruházás nagyobb eséllyel valósulna meg, ha Ukrajna végrehajtaná energiaszektora megígért reformját - ezen belül részlegesen privatizálná vezetékrendszerét és tárolóit - és hatásosabban lépne fel a korrupcióval szemben

A másik lehetőség, ami csípi a Gazprom szemét a nyugati gázimport folytatása. Ezen a téren a norvég és katari források után az USA is megjelent a színen - derült ki a gazeta.pl cikkéből. Egy amerikai lng-szállítmány június közepén érkezik Swinoujsciébe. A folyékony gázt a Cheniere Energie adja el a lengyeleknek. Ez lesz az első szállítmánya Európa északi felébe. Az ár az importőr PGNiG szerint versenyképes. Az első szállítmányt továbbiak követhetik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.05.02 09:33

@laci_52: persze van (lett volna) különbség a két áramlat között...az ok ott keresendő
http://index.hu/kulfold/2014/12/02/deli_aramlat/
Elfogadta az EP a harmadik energia?csomagot
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?language=hu&type=IM-PRESS&reference=20080616FCS31737
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.02 04:44

"és az utóbbi években a vállalatóriás még extraösszegekkel is hozzájárult a büdzsé lyukainak betöméséhez"

Ezt úgy hívják hogy osztalék. Ha meg én otthon nem fizetem a gázszámlát, aztán megcsapolom a szomszéd gázvezetékét, sőt még a kiérkező gázszerelőkre is rátámadok, nos, akkor igen hamar lekapcsolnak a gázszolgáltatásról...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.04.30 21:53

Gázügyben a legundorítóbb az, amit a németek csinálnak: nagy hangon embargót hirdetnek az oroszok ellen az Ukrajna elleni háború miatt, eközben már a második közvetlen gázvezetéket építik feléjük és az EU-n keresztül megtorpedóznak minden kísérletet, amely(számukra konkurenciát jelentő!) déli irányú gázvezeték építésére irányul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html