Harcmodort vált Európa az olcsó kínai cipők ellen

A büntetővámok meghosszabbítása helyett az import szigorú monitorozásával igyekszik féken tartani az EU az olcsó ázsiai konkurencia térnyerését.
NAPI, 2011. január 10. hétfő, 15:57
Fotó:

Az európai cipőipari szövetség belátta, hogy nem tudja kiharcolni az EU kormányainál a márciusban lejáró büntetővámok meghosszabbítását, ezért belement abba, hogy a hatóságok heti monitorozással ellenőrizzék a kínai és a vietnami import alakulását - jelentette a Reuters.

A büntetővámok - a 2006-os bevezetés óta - évi több száz millió euróval drágították az olcsó ázsiai lábbelik európai behozatalát.

Bő egy évvel ezelőtt - 2009 novemberében - már úgy tűnt, hogy a dömpingellenes ügyekkel foglalkozó európai uniós szakbizottság nem javasolja a kínai és a vietnami importcipőkre kivetett vám érvényességi időszakának meghosszabbítását. Végül a védővám mégsem járt le 2009 végén, mert az unió - az elvileg lehetséges öt év helyett - 15 hónappal meghosszabbította a Kína esetén 16,5, Vietnam esetén pedig 10 százalékos tarifa kivetését. Akkor a cipőgyártásukat féltő államok - Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Lengyelország - a hosszabbítás mellett foglaltak állást, míg Dánia, Nagy-Britannia, Németország és a svéd EU-elnökség erősen ellenezte a dolgot, elvi kérdésként kezelve a szabadkereskedelem helyreállítását.

Érdekes, hogy az európai cipőszövetség már 2009 végén úgy vélte, hogy senkinek sem jó a vámok fenntartása, mert az nem vezet a dömpingáras termékek behozatalának csökkenéséhez. Az importőrök ugyanis Kína és Vietnam helyett más országokból hozzák be az olcsó termékeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK