Hárman versengenek a Világbank elnökének posztjért

Három jelölés érkezett a Világbank elnökének posztjára, amely azt követően üresedik meg, hogy a jelenlegi elnök, az amerikai Robert Zoellick június végén távozik hivatalából.
, 2012. március 24. szombat, 10:13
Fotó: Napi.hu

A washingtoni székhelyű Világbank bejelentése szerint a pénteken lejárt határidőig az amerikai Jim Young Kimet, a Dartmouth College elnökét, Ngozi Okonjo-Iwealát, Nigéria pénzügyminiszterét és José Antonio Ocampo volt kolumbiai pénzügy-, illetve mezőgazdasági minisztert jelölték az elnöki posztra.

Az intézmény 1944-ben történt megalakulása óta az elnöki posztot kivétel nélkül amerikai vezetők töltötték be. Az új bankelnök személyéről várhatóan április 20-án dönt a 25 tagú kormányzó tanács. Barack Obama amerikai elnök pénteken jelentette be Jim Young Kim jelölését a Világbank élére. Az orvosi diplomával rendelkező, Dél-Koreában született Kim a közegészségügy neves szakértője, korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) HIV/AIDS főosztályának igazgatója volt.

A nigériai pénzügyminisztert három fekete-afrikai ország, Dél-Afrika, Angola és Nigéria jelölte bankelnöknek. Okonjo-Iweala asszony 2003 óta Nigéria pénzügyminisztere, 2007-2011 között a Világbank igazgatója volt.

A volt kolumbiai pénzügyminisztert Brazília javasolta a posztra, Dominika támogatásával. Ocampo jelenleg a Columbia Egyetem professzora.

A 187 tagállammal rendelkező Világbank fő célja a szegénység leküzdése és a fejlődés előmozdítása. Az ENSZ szakintézménye az infrastrukturális projektjeikhez finanszírozást kereső országok fő fejlesztési hitelforrása.

HOZZÁSZÓLÁSOK