Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három év legmagasabb értékét tavaly júliusban jelentették, amikor 6,5 százalék volt a fogyasztói árindex (CPI). Az idén júniusban 2,2 százalékos volt a drágulás az előző év azonos időszakához képest.

A CPI számításában egyharmadot kitevő élelmiszerárak júliusban 2,4 százalékkal nőttek éves összevetésben, a júniusi 3,8 százalékhoz képest ez csökkenést jelent. A szakértők egybehangzóan úgy vélik, hogy az éves 4 százalék körüli inflációs terv mindenképpen teljesülni fog, ahogyan az előirányzott 7,5 százalékos gazdasági növekedés is tartható cél.

Megfigyelők szerint a júniusi és júliusi kamatcsökkentés után lazító monetáris intézkedésekre kerülhet sor, bővülhet a hitelezés, s nem valószínű a kötelező banki tartalékráta növelése. Ez utóbbit 2011 novembere óta a központi bank három alkalommal írta elő.

Augusztusban, de inkább szeptemberben egyes élelmiszerek drágulhatnak, de a többi termék fogyasztói árát tekintve mérséklődésre lehet számítani, vagyis összességében az inflációs nyomás további csökkenése várható - jósolják hazai és nemzetközi elemzők.