Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar sajtó háttérinformációkkal állt elő az Európai Néppárt szerdai tanácskozásáról, amelyen a Fidesz tagsága volt napirenden. Nem létezik a bölcsek jelentése, csak szóbeli egyeztetés történt a három tekintélyes konzervatív politikussal a Fidesz tagságáról - adta hírül a Magyar Nemzet. A lap információi szerint ezt is elmondta Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a pártcsalád frakcióülésén. A bölcsek értékelték a magyar kormánypárt tízéves ügyködösét a Fidesz tagságának tavaly tavaszi felfüggesztése után.

Orbán Viktor miniszterelnök még évindító sajtótájékoztatóján kérdőjelezte meg a dokumentum létét. Tusk maga sem könnyítette meg a helyzetet, pár hete ugyanis arról posztolt a Twitteren: az EPP következő politikai közgyűlésén értékeli a jelentésben foglaltakat.

A Fidesz néppárti tagsága egyelőre felfüggesztve marad, erre vonatkozó újabb határozat nélkül - folytatódik a tudósítás, amely szerint Donald Tusk többször is kijelentette, hogy nincs megfelelő támogatottsága a Fidesz kizárásának. Az EPP elnöke Paul Ziemiak CDU-főtitkárral és Markus Söder CSU-elnökkel is egyeztetett, és mindketten óva intettek attól, hogy a Fideszt elhamarkodva tessékeljék ki a pártcsaládból - írta a Magyar Nemzet.

A másik oldal

A Népszava információi szerint a zárt frakcióülésen Tusk olykor indulatosan beszélt a Fidesz és az EPP kapcsolatairól. "Nem vagyok hajlandó megalkuvásra az európai értékekkel kapcsolatban. Ha a jogállam, a demokrácia és az emberi jogok baloldali értékek, akkor baloldali vagyok!" - jelentette ki a lap forrásai szerint.

Az újság úgy tudja, hogy a vitában egyedül az olasz Antonio Tajani volt EP-elnök kelt a Fidesz védelmére. Nem kértek szót a német és a francia EP-képviselők. A fideszes Szájer József kritizálta a Néppártot, amiért civil szervezetek és külföldi erők befolyása alá került. "Ha önök kedvelnek minket, akkor kedvelniük kell Orbán Viktort is!" - válaszolta azokra a megjegyzésekre, amelyekben a hozzászólók méltatták a fideszes EP-képviselők munkáját és lojalitását a frakcióhoz.

Donald Tusk bejelentése arról, hogy a Fidesz tagsága továbbra is felfüggesztve marad, arról árulkodik, hogy az Európai Néppárt nem tud dűlőre jutni a Fidesz tagságáról. "Semmi sem változik, mivel semmi sem változott Budapesten" - jellemezte a helyzetet egy a frakcióhoz közelálló illetékes, aki szerint elkeserítő, hogy Tusk nem tudta mögé állítani a pártcsaládot a végleges szakítás érdekében.