Három amerikai kapta a 2007-es közgazdasági Nobel-díjat

Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson kapta az idei közgazdasági Nobel-díjat - idézte a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentését az MTI.
NAPI Online, 2007. október 15. hétfő, 13:26
Fotó:

A díj azt a munkájukat ismeri el, amellyel - az indoklás szerint - "lefektették a mechanizmustervezés elméletének alapjait". A három amerikai kutató azt vizsgálta, miként lehet optimális mechanizmust találni bizonyos célok, például a társadalmi jólét vagy magánprofit elérésére.

A mechanizmustervezés az 1917-ben Moszkvában született Hurwicz nevéhez fűződő, Maskin és Myerson által továbbfejlesztett teóriája a piaci szereplők viselkedésének megértéséhez járul hozzá és segít eldönteni, milyen helyzetekben, területeken működnek jól a piacok, milyenekben nem, vagyis hol van szükség (állami) beavatkozásra. Az elmélet számításba veszi az egyének ösztönzőit és a rendelkezésükre álló privát információkat is.

A klasszikus smithi láthatatlan kéz elmélete ugyanis csak ideális feltételek mellett érvényes, ám a gyakorlatban a feltételek ettől távol állnak: a verseny például nem teljesen szabad, a fogyasztók nem tökéletesen informáltak, a mikroszinten kívánatos termelési és fogyasztás szint pedig társadalmi költségekkel és hasznokkal is jár. Mindemellett sok tranzakció nem a nyílt piacon zajlik le, hanem cégeken belül, egyének vagy érdekcsoportok alkujának keretében, más intézményi előírások feltételei mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK