Novemberben 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten. Elemzők 0,2 százalékos csökkenésre számítottak, miután októberben 0,4, szeptemberben 1,4, az augusztusban pedig 1,6 százalékos visszaesést mértek - adta hírül a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Utoljára 2013 júniusában emelkedtek az éves összevetésű ipari termelői árak, akkor is csak 0,6 százalékkal.

Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak novemberben. Elemzők 0,1 százalékos emelkedésre számítottak az októberi 0,7 százalékos növekedés után. Szeptemberben még 0,2, augusztusban pedig 0,1 százalékos havi csökkenést mértek.

A termelői árak változására novemberben is az energiaárak - immár lassuló ütemben csökkenő - alakulása gyakorolta a legnagyobb hatást. Tavaly novemberhez képest 1,7 százalékkal csökkentek az energiaárak, míg a köztes javak 0,4 százalékkal, a termelőeszközök 0,6 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1,0 százalékkal, a nem tartós fogyasztási termékek pedig 1,6 százalékkal drágultak.

Az energiaárakat nem számolva, novemberben a németországi termelői árak 0,3 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, és 0,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. A termelői árak jól jelzik előre az inflációs nyomások alakulását, mivel a gyártók által vásárolt és eladott javak árát mérik.

A múlt hónapban kétéves csúcsra, 0,7 százalékra emelkedett a fogyasztói árindex Németországban, és közgazdászok arra számítanak, hogy a pénzromlás üteme tovább gyorsul az Európai Központi Bank 2 százalékos célszámának irányába.