Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni IHS Markit gazdasági kutatóintézet felmérésében a BMI májusban 56,8 pontra emelkedett az áprilisi 54,6 pontról, meghaladva az 55,7 pontos elemzői várakozásokat.

Az emelkedést a megkérdezettek elsősorban az általánosan javuló gazdasági kondíciókra és élénkülő keresletre vezették vissza.

A foglalkoztatás a feldolgozóipari vállalatoknál 2015 szeptembere óta a legnagyobb mértékben növekedett. Az új megrendelések ugyanakkor kissé gyengébb ütemben érkeztek be mint áprilisban, de a meglévő megrendelések teljesítésében a lemaradás három éve a legnagyobbra nőtt - írta az MTI.

Az input árakban 2013 októbere óta a legnagyobb ingadozás állt be májusban az importvámok bevezetése, a kamatlábak növekedése, valamint az energia és üzemanyag árak emelkedése miatt.

Az üzleti bizalom májusban is erőteljesnek volt mondható, még ha csökkent is valamelyest az áprilisi kiemelkedően magas szinthez képest.

A szolgáltatóipari BMI és a korábban közzétett feldolgozóipari BMI adataiból képzett kompozit BMI az IHS Markit felmérésében 2015 áprilisa óta a legmagasabbnak bizonyult az idén májusban 56,6 ponton, meghaladva az áprilisi 54,9 pontot és az 55,7 pontos piaci várakozást.

Az amerikai ISM gazdaságkutató felmérésében a nem feldolgozóipari tevékenységet folytató ágazatokban 58,6 pontra nőtt májusban a beszerzésimenedzser-index (BMI) az áprilisi 56,8 pontról. Az emelkedés mértéke lényegesen meghaladta a májusra 57,5 pontot jelző piaci várakozásokat.

Az ISM felmérésébe bevont amerikai vállalkozások esősorban az üzleti kondíciók javulásával és az általános gazdasági helyzettel kapcsolatban bizonyultak bizakodónak, bár aggodalmaknak adtak hangot a vámtételek emelkedése és a kereskedelmi kapcsolatok romlása miatt esetleg emelkedő költségeik miatt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.