BUX
40021

Három évtizedre elég Oroszország olaja

Az utóbbi időben megjelent spekulációkra reagálva az illetékes orosz miniszter elárulta, mennyi időre elegendőek az ország olajtartalékai.

Barabás T. János, 2016. március 18. péntek, 12:21

Oroszország legalább 28 évre elegendő ismert olajtartalékkal rendelkezik - közölte Szergej Donszkoj, a természeti erőforrások minisztere a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak adott interjújában. A feltárható, vagyis az altalajból elméletileg kitermelhető mennyiség 29 milliárd tonna - miközben tavaly összesen 505 millió tonna kőolajat emeltek ki.

Ezeket a számokat alapul véve legalább 75 évre elég tartaléka van Oroszországnak - mondta Donszkoj. A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy a jelenlegi olajárakkal számolva a gazdaságosan kitermelhető mennyiség csak mintegy 14 milliárd tonna.

Kevésbé optimista az energiaügyi minisztérium jelentése, amelyhez a Vedomosztyi gazdasági napilap jutott hozzá. Eszerint a legkedvezőbb szcenárió szerint 2035-re 1,2, a legpesszimistább szerint 46 százalékkal fog csökkenni az olajtermelés. Az összegzés szerint a jelenleg működő olajmezők jelenlegi, napi 10,1 millió hordós hozama kevesebb mint a felére esik.