Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Padoan tudatta, hogy az olasz elnökség a munkahelyteremtést és a növekedést állítja tevékenységének gyújtópontjába, ennek érdekében pedig a piac magasabb szintű integrációjára fognak törekedni. Emellett a strukturális reformokban és a magán-, illetve a közszféra által létrehozott, a beruházásokat támogató pénzügyi eszközökben látják a növekedés kulcsát.

Külön kiemelte, hogy mindez összhangban van a két héttel ezelőtti EU-csúcson elfogadott stratégiával, amely a növekedési és stabilitási paktum, vagyis az államháztartási szabályok betartása mellett az előírásokban rejlő maximális rugalmasság kihasználását tartalmazza.

A februárban hivatalba lépett Renzi-kormány megalakulása óta a rugalmasságra, pontosabban a válság tetőfokán elfogadott szigorú államháztartási szabályok, a növekedési és stabilitási paktum fellazítására törekszik, mondván: a reformnak ára van. Így bizonyos kiadásokat nem kellene figyelembe venni a deficit kiszámításakor, vagyis a tagállamoknak, így Olaszországnak is lehetőséget kellene adni a költségvetési korlátok átlépésére.

Az EU-csúcson elfogadott stratégia ugyanakkor a meglévő szabályokban rejlő rugalmasság kiaknázásáról beszél, emellett pedig egyértelműen leszögezi: a tagállamoknak kötelességük betartani a paktumban foglaltakat.

Korábban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke már közölte: a bizottság eddig is meglehetősen rugalmasan kezelte a szabályokat, például Spanyolország és Franciaország esetében több ízben meghosszabbította a deficit lefaragására megszabott határidőt.

Siim Kallas, az Olli Rehn távozásával a gazdasági és monetáris biztosi tárcát ideiglenesen átvevő észt bizottsági alelnök a mostani sajtótájékoztatón megerősítette ezt. Úgy fogalmazott: nincs rossz vagy jó kiadás, a hiány az hiány, az adósság pedig adósság, akárhogy is számítják.

A hiányszámításba minden kiadást be kell venni - jelentette ki Kallas, reagálva egyúttal Matteo Renzi olasz kormányfő keddi velencei kijelentésére, miszerint a digitális szektorban végrehajtott állami beruházásokat nem kellene beleszámítani a deficitbe.

Kallas a sajtótájékoztatón úgy vélte: az olasz elnökség legnagyobb kihívása a növekedés megerősítése. A gyarapodás beindításának kulcsa pedig szerinte a strukturális reformok maradéktalan végrehajtása, költségvetési konszolidációval és adósságcsökkentéssel párosítva. "Ez az ikerpár megkerülhetetlen" - hangoztatta az észt biztos, aki miniszterelnök, pénzügyminiszter és jegybankelnök is volt már korábban hazájában.

"A reformoknak kéz a kézben kell járniuk a konszolidációval, a két dolog között nincs ellentmondás" - húzta alá Kallas.