Három százalékkal nőhetnek a bérek Szlovákiában

A Szlovákiában működő vállalatok az alapbérek átlagosan 3 százalékos emelésével számolnak a jövő évben - derült ki a PwC tanácsadó társaság felméréséből, amelynek eredményeit szerdán ismertették Pozsonyban.
MTI, 2013. október 23. szerda, 16:07
Fotó: Napi.hu

A PayWell 2013 című felmérésben 272 Szlovákiában működő cég vett részt, összesen 17 vállalati szektorból. A legnagyobb arányú, éves szinten 4 százalékos béremelésre a jövő évben a felmérés szerint az üzlet és a forgalmazás szegmensében lehet számítani. A sorrendben a második legmagasabb arányú, 3,4 százalékos bérnövekedés a felmérésben résztvevő vállalatok közlése szerint a tájékoztatás és a kommunikációs technológiák ágazatában várható. A gyógyszeriparban, valamint a gépkocsigyártás szegmensében ennél némileg alacsonyabb, ám az átlagnál magasabb, egyaránt 3,3 százalékot kitevő alkalmazotti bérnövekedést jelez előre a tanácsadó társaság. A legalacsonyabb bérnövekedésre, megközelítőleg 2 százalékosra a bankszektorban dolgozó alkalmazottak számíthatnak a jövő évben.

A PwC felmérése szerint az idén ágazati lebontásban a gyógyszeriparban voltak a legmagasabbak az alapbérek, 24 százalékkal haladták meg az országos átlagot. A leggyengébb alkalmazotti viszonyokat kínáló szegmensnek Szlovákiában a gépipar, valamint a gyártás mutatkozott az idén, az előbbi ágazat esetében 18, az utóbbinál 12 százalékkal maradtak el az alapbérek az országos átlagtól.

A felmérés eredményei alapján az alkalmazotti alapbérek régiónkénti összehasonlítása azt mutatta: Pozsonyban a legmagasabbak az alapbérek, ezek szintjétől még a fővárost közvetlenül követő nyugat-szlovákiai régió alapbérei is mintegy 17 százalékkal maradnak el.

Az ország összes régióját összehasonlítva pedig kiderült: az idén a közép-szlovákiai régió szerepelt a leggyengébben az alkalmazotti alapbérek szintjét tekintve, az ottani bérek átlaga  22 százalékkal volt alacsonyabb a fővárosi átlagnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK