Egy orosz harci gép lelőtt egy ukrán Szu-25-ös támadó repülőt, amely katonai feladatott teljesített Kelet-Ukrajna felett, a pilóta katapultált - idézte a Reuters az ukrán katonai szóvivő bejelentését. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a hírt, Oroszország ENSZ-nagykövete, Vitalij Csurkin tagadta az orosz érintettséget.

Összességében eddig ez a kijevi vezetés legerősebb vádja Oroszország ellen a polgárháborúval összefüggésben. Egyben csak ezen a héten - szerdáig - ez volt a harmadik olyan hír, amely arról szólt, ukrán repülőgépet rakétatámadás ért. Az első egy An-26-os szállító gép lelövéséről szólt hétfőn. Ezt a támadást minden bizonnyal az orosz szeparatista lázadók követték el. A gép fedélzetén lévő nyolc ember meghalt.

A harmadik támadás célpontja egy másik Szu-25-ös volt. Erre háromszor vezették rá az orosz légierő MiG-29-es vadászrepülőgépét - ismertette az Ukrán Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanács közleményét a Kyivpost internetes portál. Az eset szintén Kelet-Ukrajna felett történt szerdán, egy nappal a malajziai légitársaság utasszállító gépének lelövése előtt.

A Szuhoj katonai feladatot végezett, amikor az orosz vadászkép rakétát lőtt ki rá, ám az csak az ukrán gép  hajtóművének hátsó részében tett kisebb kárt. A pilóta le tudott szállni a Szu-25-össsel, így sértetlenül úszta meg az esetet. A bne régiós hírportál értesülése szerint a donyecki lázadók egyik vezetője az utasszállító gép lelövését is egy An-26-os megsemmisítéseként tálalta az interneten, ám később eltávolította a posztját.