Az elemzőház minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét (BMI). Októberről szóló, szerda este Londonban ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban jelentős mértékben, 1,9 ponttal 55,5-re emelkedett. A JP Morgan közgazdászai szerint ez 2011 februárja óta a legmagasabb érték.

A beszerzésimenedzser-indexek az 50-es szint felett jelzik a vizsgált gazdasági szektorok teljesítményének emelkedését, az ennél alacsonyabb BMI-értékek visszaesésre utalnak.

A szakértők közölték, hogy az általuk kimutatott, összesített októberi gyáripari és szolgáltatási BMI-mutató éves szintre vetítve 3,3 százalékos pillanatnyi globális GDP-növekedési ütemnek felel meg. A ház elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az összágazati aktivitási mutató múlt havi emelkedése teljes egészében a világgazdaság szolgáltatási szektorának teljesítménynövekedéséből ered. Jóllehet a globális feldolgozószektor októberi BMI-mérőszáma is több évi csúcson volt, e szektor kibocsátási részindexe ugyanakkor gyakorlatilag változatlan maradt az egy hónappal korábbihoz mérve - áll a JP Morgan szerdai elemzésében.

A cég a hét elején tette közzé a globális gyáripar októberi aktivitásáról külön összeállított BMI-felmérését. A fő részindexek súlyozott átlagolásával képzett feldolgozóipari mutató a JP Morgan szakelemzőinek ismertetése szerint a múlt hónapban 0,3 ponttal 52,1-re javult, ami szintén 2011 eleje óta a legmagasabb érték.

A JP Morgan szakelemzőinek számítási módszertana szerint a múlt havi globális gyáripari BMI-mutató kibocsátási részindexe, valamint az új megrendelések és a raktárkészletek részindexének rátája éves szintre vetítve a világgazdaság feldolgozószektorának 4 százalékos teljesítménybővülésére utal.