Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az intézkedés megelőzően a kormány arról is döntött, hogy a minimálbért több mint 3 ezer százalékkal, fekete piaci árfolyamon számolva 30 dollárnak megfelelő összegre emeli. Azt, hogy ezt mikortól lépteti életbe, nem közölte.

Az infláció júliusban - nem hivatalos adatok szerint - elérte a 83 ezer százalékot, ami csaknem a duplája a júniusi 46 ezer százaléknak. Hivatalos inflációs adatot évek óta nem közöl a venezuelai kormány

A "régi" bolivar legnagyobb címlete a 100 ezres volt, ami a fekete piacon kevesebb mint 3 amerikai centet ért. Egy csésze kávé több mint 2 millió "régi" bolivarba került.

Alejandro Werner, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) térségért felelős illetékese korábban azt mondta, hogy a venezuelai inflációt csak ahhoz lehet hasonlítani, ami Németországban az első és második világháború után, illetve Zimbabwéban az előző évtized végén volt.

Új pénz jön

Venezuela eredetileg júniusban három nullával akarta megkurtítani bankjegyeinek címleteit, de ezt akkor elhalasztották a bankszektor irányítóinak kérésére, akik szerint erre még nem állt készen az ország pénzügyi rendszere. A venezuelai bankok hétfőn zárva vannak, hogy átálljanak az új pénz forgalmazására.

Az új venezuelai fizetőeszköz neve "szuverén bolivar", a legkisebb névértékű a 2 szuverén bolivar lesz - érme formájában -, a legnagyobb névértékű pedig az 500 szuverén bolivar.

A legkisebb névértékű régi bolivar a 200 ezres, a legnagyobb az 50 milliós volt.

Ki a felelős?

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától.

A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával maga idézte elő. Nicolás Maduro államfő ugyanakkor a Nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.

Képünk forrása: Shutterstock