Háromezer titkosított aktát hozna nyilvánosságra Trump

Donald Trump amerikai elnök Twitteren bejelentette, hogy több ezer titkosított file-t akar nyilvánosságra hozni John F. Kennedy meggyilkolásáról - írja a CBS News.
Szabó Zsuzsanna, 2017. október 21. szombat, 16:18
Fotó: Shutterstock

Az elnök váratlan bejelentése azt jelentené a CBS szerint, hogy október 26-ára az amerikai Nemzeti Archívumnak az eddig nem látott dokumentumok titkosítását fel kellene oldania.

A Kongresszus még 1992-ben döntött úgy, hogy minden, a Kennedy-gyilkossággal kapcsolatos nyomozati anyagot hozzanak nyilvánosságra 25 éven belül, kivéve, ha az elnök úgy ítéli meg, hogy ennek végrehajtása nem sértené a titkosszolgálatok, a bűnüldözési szervek, illetve a hadsereg működését vagy külföldi kapcsolatait.

A CBS szerint még több mint háromezer olyan akta lehet, amelyet a nyilvánosság még nem láthatott és több mint 30 ezer olyan dokumentum van, amelyet már kiadtak, de csak megszerkesztve.

Az akták között  60-as, 70-es években született dokumentumok lehetnek a feltételezések szerint, viszont sok közülük az 1990-es években készülhetett a USAToday szerint, Oliver Stone 1991-es filmjére válaszul, miután a film miatt újraéledtek a gyilkosság körüli összeesküvés-elméletek.

HOZZÁSZÓLÁSOK