Háromhavi csúcson jutott a fogyasztói bizalom az USA-ban

Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban áprilisban - ez derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek előzetes eredményét csütörtökön tették közzé.
Papp Zsolt, 2017. április 13. csütörtök, 16:35
Fotó: Stocksnap

A fogyasztói hangulatindex a januári 98,5 pont óta a legmagasabbra, 98,0 pontra emelkedett a márciusi 96,9 pontról, miközben elemzők 96,5 pontra számítottak - írja az MTI.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 86,5 pontról 86,9 pontra, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 113,2 pontról 115,2 pontra emelkedett.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,5 százalékon maradt, míg az öt-tíz éves inflációs várakozás 2,4 százalékon stagnál.
A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.

HOZZÁSZÓLÁSOK