Görögország arra kéri az Európai Központi Bankot (ECB), hogy emelje meg hárommilliárd euróval az úgynevezett ELA hitelkeretet, azaz kissé szélesítse ki az utolsó csatornát, amelyen keresztül még euróhoz tudnak jutni a kereskedelmi bankok - jelent meg a BBC Money Box oldalán. Az ECB monetáris tanácsa ma ülésezik. Az ELA felső korlátját június 28-a óta 89 milliárd eurón tartják, amit valószínűleg már kihasználtak a bankok.

Az elutasító görög népszavazás után Angela Merkel német kancellárnak külön csatát kell vívnia saját pártján belül, hogy meggyőzze politikustársait a görög kisegítésének szükségességéről - írja a BBC berlini tudósítója. Klaus-Peter Wilsch, a CDU egyik parlamenti képviselője például ugyanazzal vádolta egy ma reggeli tévéműsorban a görögöket, mint amivel azok vádolták a hitelezőket. Zsarolni próbáltak minket, túszul akarják ejteni más országok (a hitelt nyújtók) adófizetőit. Szerinte az EU vezetőinek mostantól a Grexitet kell megszervezniük.

Brüsszelben úgy látják, hogy a referendum eredménye és Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter váratlan lemondása ellenére lényegében semmi sem változott. Görögországnak nehéz reformokat kell bevállalnia - véli Jeroen Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője.

Eközben Görögországban a bankok előtt sorszámot osztanak a nyugdíjasoknak, akik be akarnak jutni, hogy felvegyék a járandóságukból naponta felvehető 120 eurót.

A kötvénypiacokon a biztonságos menedéknek számító német állampapírok hozama megugró kereslet miatt hétfőn reggel csökkent, a spanyol, olasz és portugál kötvényeké viszont nőtt.